marți, 25 august 2020

NE ÎMBUNĂTĂȚIM JOCUL ÎNȚELEGĂND SPINUL?

SPINUL IMPRIMAT MINGII


      Este foarte important să alegem paleta potrivită în momentul în care am decis să luăm acest sport în serios, procedeele tehnice care necesită spin, viteză, forță, etc, sunt dependente de calitatea materialelor folosite. Paleta de tenis de masă, fiind compusă din trei părți (lemn și două fețe), este esențială și este obligatoriu să fie profesională, iar cele trei componente ale paletei trebuie alese cu grijă pentru a putea da un randament maximal în joc. Fricțiunea pe care fața de paletă o oferă în contatul cu mingea este dependenta și de calitatea mingii. O minge tocită nu ajută la o fricțiune eficienta, iar fețele de paletă tocite de asemenea nu ajută la executarea procedeelor tehnice, pentru a da un randament maximal.


     Când spinul este imprimat mingii, atunci când joacăm o lovitură, acesta face mingea să se curbeze prin aer. Există trei rotiri (spinuri) principale pe care să le înțelegem:

  • Topspin - face ca mingea să se curbeze în jos și să se ridice din paleta adversarului în contactul cu mingea. Topspin este ceea ce permite jucătorilor avansați să lovească o minge joasă, o minge tăiată, etc. 
  • Backspin - face ca mingea să se curbeze în sus. Cu toate acestea, deoarece spinul combate gravitația, acest lucru de obicei face ca mingea să cadă mai lent, sau să „plutească” în aer. Backspin face mingea să coboare în jos pe paleta adversarului în momentul contactului. Backspin este ceea ce permite jucătorilor apărători și nu numai, să lovească o minge atacată care are topspin, care este tăiată, etc.
  • Sidespin (efectul lateral) - face ca mingea să se curbeze la stânga sau la dreapta și să sară lateral din paleta adversarului. Sidespin îngreunează adversarul să lovească mingea, să ghicească cât backspin sau topspin este imprimat mingii.

joi, 20 august 2020

REGULA 4. POZIȚIONAREA PERFECTĂ


        Poziționarea pentru a lovi mingea în parametri optimi este esențială ca să putem genera forță maximă pe lovitură și pentru a putea lovi decisiv. Odată ce am luat decizia cu privire la cel mai bun loc pentru noi, în care să așteptăm mingea, folosim una dintre cele patru tehnici de bază pentru a ne mișca și a trece în locația respectivă.  


          În curând ne vom obișnui să judecăm instinctiv inteniile adversarului, din care poziție va lovi acesta și unde anume mingea va cadea pe masa noastra și ce tip de lovitură se pregătește să joace.
          Aceste informații ne vor permite să aflăm automat locul unde centrul posibilelor sale unghiuri de joc vor fi, și ce procedee tehnice ar trebui să alegem pentru a raspunde cu o eficiență maximă. 



         După cum am menționat anterior, nu încercăm să aplicăm aceste reguli pas cu pas în timpul unui punct. Doar ne asigurăm că înțelegem conceptele, și luăm notă când ne mutăm din greșeală în locația nefavorabilă. În câteva săptămâni vom realiza că ne îndreptăm spre locul potrivit fără ca măcar să ne gândim la asta. 
        Trebuie reamintit faptul ca aceste reguli ne ajuta să decidem cel mai bun plasament pentru a putea aștepta mingea să vină spre noi. Dar odata ce am decis ca să respectăm toți acești pași, va trebui să continuăm prin a fi foarte atenți și concentrați, deoarece toate aceste aspecte nu ne asigura că vom caștiga punctul. Trebuie să jucăm cu maximă seriozitate, până în momentul când punctul se termină.