duminică, 4 decembrie 2022

NE ENERVĂM DES, ESTE BINE SAU NU ???

 Nebunia lui OPT

    Deseori, în viața jucătorilor de tenis de masă (sportivilor) și nu numai, există reacții pe baza emoțiilor. Dacă suntem triști, deprimați, furioși, etc. jocul nostru va fi afectat cu siguranță. Iată în continuare un concept psihologic care ne poate ajuta să înțelegem mai bine acest fenomen și să acționăm conform teoriei.


    Se spune că oamenii în general, nu pot sta într-o anumită stare emoțională prea multă vreme. De exemplu daca suntem triști, nu putem sta în acea stare emoțională tot timpul. Dacă suntem furioși de asemenea. Însă imediat vrem să schimbăm această stare, vom vrea să scăpăm de acele sentimente și vom dori să acționăm. 
    Din păcate, de multe ori nu putem muta acțiunea spre ceva pozitiv dintr-o emoție negativă. Alegem deseori să acționăm într-un mod distructiv, chiar dacă intențiile noastre de multe ori sunt bune. 



După ce acționăm distructiv, (certăm pe cineva, țipăm la cineva, aruncăm lucruri spre cineva, etc.) consecințele acțiunilor noastre ne duc la și mai multă suferință, tristețe, frustrate, etc. Așadar ajungem cumva la emoțiile de la care am plecat inițial. Dar noi știm că nu putem sta în această stare la nesfârșit și vom acționa distructiv din nou. Toto acest proces se întâmplă la nesfârșit. Asta este nebunia lui 8.


    Pentru a reuși să ieșim din acest infinit al furiei, trebuie să fim realiști cu noi și cu mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, să înțelegem că suntem o victimă al acestui proces psihologic și să acționăm cu calm, înțelegere, luând cea mai bună decizie pentru a ne crea un avantaj real. Sentimentele le controlăm foarte greu însă acțiunile le putem controla 100%.



    Faptul că un jucător furios, este cumva mai combativ sau mai atent, este un mit. Nu ajută la nimic să ne enervăm, din contră, ne face să greșim, să nu fim atenți, putem lua cartonașe galbene și roșii pentru reacții exagerate. 
    Prin decizia unui aritru, daca la finalul partidei am câștigat meciul la puncte, dar am dat cu piciorul în masă de nervi ca o eliberare sau am aruncat paleta de nervi în fileu, de asemenea ca o provocare cumva, arbiturl ne poate da roșu pentru comportament neadecvat.
    Deși partida a fost câștigată de noi, furia a dus la pierderea ei. Asta dacă putem câștiga bineînțeles. 
    Așadar nu alegem să fim nervoși ca un lucru pozitiv, caci nervii duc la dezastru.


MINDFULNESS APLICAT ÎN TENIS DE MASĂ

 Meditația, concentrarea, calmul și compasiunea. 




    Mindfulness - este capacitatea omului de a gestiona situațiile de stres, fără a lăsa organismul să se manifeste emoțional, necontrolat.
    Cu alte cuvinte, dacă ne enervăm, putem accepta că suntem nervoși, însă avem capacitatea de a atenua sau de a stopa manifestarea care de foarte multe ori ne face să greșim sau să luăm decizii care ne vor dauna nouă cât și celor in jur.

Pentru a atenua acești nervi trebuie:
  1.  Să inspirăm adânc 4 secunde și să expirăm 8. Această metodă ne va calma;
  2.  Ne putem gândi la locul care ne aduce liniște și pace, imaginându-ne că suntem acolo (cu ochii închiși);
  3.  Nu trebuie să subestimăm adversarul, indiferent de nivelul lui de joc;
  4.  Ne gândim la fiecare fiecare punct în parte fără a ne concentra pe ce spun ceilalți despre noi;
  5.  Trebuie să conștientizăm că nu putem fi mereu câștigători, chiar daca se fac presiuni asupra noastra;
  6.  Dacă am câștiga mereu, nu vom mai avea motivație pentru a continua, așa că trebuie să fim cât mai realiști.
  7. Este foarte important să observăm modul în care ne adresăm nouă în situațiile dificile : NEGATIV: prostu-le/ proast-o, grasu-le / gras-o, leneșu-le / leneș-o: POZITIV: bravo, bine, hai că se poate, hai să ne concentrăm, atenție aici, CHOLE, băi e foarte bun / bună, nu e nimic, mă concentrez mai mult data viitoare, etc.

    Compasiunea și autocompasiunea este o arma foarte bună în tenisul de masă. Să îi spui adversarului că este un jucător foarte bun și că valoarea lui este foarte mare, chiar dacă a pierdut, este un adevărat dar, care nu numai că te ridică pe tine ca persoană moral, dar poate crea și o adevărată prietenie cu adversarul tau.