marți, 3 mai 2022

"TIMINGUL" ÎN TENISUL DE MASĂ. CEVA CE MULȚI NU IAU ÎN CONSIDERARE

 Momentul lovirii 


    Înainte de a ajunge la partea tehnică și explicații, vreau să lămuresc câteva aspecte despre momentul lovirii mingii sau "timing". Când lovim mingea avem trei opțiuni:
  1. Putem lovi mingea în timp ce urcă pe traiectorie;
  2. Putem lovi mingea din drop;
  3. Putem lovi mingea în timp ce coboară pe traiectorie.
Pentru cei care sunt la început de drum, este recomandat ca în sesiunile de antrenament să includă cele trei lovituri de "timing". Odată ce ne obișnuim cu aceste lovituri, vom observa că anumite înălțimi ale mingii sunt mai confortabil de executat comparativ cu celelalte înălțimi.

    În momentul atingerii înălțimii maxime 4 a traiectoriei mingii este cel mai recomandat moment de lovire. Dar sunt și mingi care se ridică foarte mult iar în acea situație nu este recomandat să căutăm momentul cel mai înalt. În acea situație vom căuta să lovim mingea în timp ce coboară pe traiectorie. 
    Dacă adversarul joacă mingi departe de masă, este recomandat să alegem lovirea mingii din drop 1 sau 3 din imagine.
    Odată cu acumularea experienței de joc, vom putea observa că cele mai sigure mingi de executat, sunt acelea care se ridică peste nivelul fileului. Dacă totuși dorim să lovim și acele mingi care sunt sub nivelul fileului, va trebui să lovim spre în sus ca aceastea să poată trece peste, dar lovite încet sau cu spin, ca să poată atinge masa adversarului. Dar lovirea mingii din această poziție este una dificilă și manevrarea paletei este destul de greoaie având în vedere spațiul limitat de execuție.
    Când lovim mingea de deasupra fileului atunci avem mai mult spațiu de manevră, ceea ce ne dă posibilitatea să lovim mingea cu putere, mai decisiv. 
Mult succes tuturor în aplicarea acestui principiu.







luni, 2 mai 2022

ANTICIPAREA JOCULUI DE TENIS DE MASĂ

ATENȚIA DISTRIBUTIVĂ 


    Odată ce adversarul nostru de joc lovește mingea, este esențial să urmărim cu atenție mingea, ca să putem vedea tipul de spin, viteza și traiectoria mingii. Asta ne va acorda nouă posibilitatea de a lua o decizie mai bună, pentru un plasament solid, și pentru a lovi mingea cât mai eficient posibil pentru a surprinde adversarul.



    Urmărirea mingii îndeaproape de momentul contactului ei cu paleta este vitală pentru a putea maximiza calitatea procedeului tehnic ales ca raspuns la mingea pe care adversarul ne-a trimis-o. De asemenea urmărind mingea, putem observa lovirea ei (contactul), care ne poate face atenți la calitatea executării (adică dacă lovim mingea în unghiul corect sau nu). Iar în funcție de această urmărire putem ajusta sau îmbunătăți anumite lovituri, care de fel nu sunt foarte eficiente.




     Este incorect să urmărim mingea după ce am lovit-o. Trebuie să acordăm mai multă atenție adversarului și să anticipăm ce vrea să facă, la cum se mișcă, la ce prodedeu tehnic alege, la plasamentul lui la masă, la cât de tare lovește mingea, etc. Suntem atenți la limbajul corporal - vrea să lovească în diagonală, înspre noi sau în lung de linie? Dacă avem răbdarea de a fi atenți la intențiile adversarului nostru după ce am lovit mingea, în scurt timp putem dezvolta abilitatea de a anticipa ce va face în majoritatea timpului. 


    Așadar în loc să urmărim mingea tot timpul, mai bine dăm atenție mingii care vine către noi până ce o lovim, apoi toată atenția se duce către adversar și intențiile lui. În câteva săptămâni vom putea să îmbunătățim abilitatea de a anticipa și de a "citi" jocul. Mult succes tuturor în aplicarea acestui principiu.