sâmbătă, 11 aprilie 2020

CÂTE TIPURI DE LOVITURI SUNT ÎN TENISUL DE MASĂ?

Loviturile în tenis de masă




În functie de efectul imprimat mingii, loviturile de tenis de masă pot fi împărțite în:

  •      lovituri drepte;
  •      lovituri liftate;
  •      lovituri taiate;
  •      lovituri care imprima mingii efecte laterale.
Pentru înțelegerea "teoriei efectelor" pe care se bazează întreg procesul instructiv vom pleca de la precizarea momentelor prin care trece mingea, asupra careia se acționează:

  •      contactul cu paleta;
  •      zborul;
  •      contactul cu suprafața adversă de joc și zborul al doilea;
  •      contactul cu paleta adversarului.



 Loviturile drepte



 În situația loviturilor drepte, directia de zbor coincide cu directia initiala de lovire, contactul cu mingea realizandu-se "in plin", fara a se imprima acesteia o miscare de rotatie.
În majoritatea cazurilor directia de lovire este orizontală dar poate avea o traiectorie de sus in jos ( in situatia atacurilor drepte pe mingi înalte) sau mai rar de jos in sus ( la mingile lovite sub nivelul fileului).
Lovitura propriu-zisa se va executa cu planul paletei perpendicular pe suprafata mesei.
Un aspect foarte important al acestei lovituri este că această lovitura dreapta, imprima mingii cea mai mare viteză, comparativ cu celelalte elemente tehnice.
În cazul loviturilor drepte, momentul cel mai oportun pentru a lovi mingea este situat in punctul cel mai înalt al traiectoriei mingii.
Unul dintre factorii de progres al acestei lovituri constă în executarea ei într-un moment situat pe traiectoria ascendentă a mingii, fapt ce dă naștere unor execuții si unor serii de procedee tehnice de atac, de contraatac, de preluare topspin prin atac direct, etc.
Lovitura dreaptă nu imprimă mingii nici un fel de efect, ceea ce înseamnă că traiectoria mingii după contactul cu masa de tenis va avea aceeași traiectorie dreaptă.
Acest procedeu tehnic de lovire a mingii drept este unul foarte important in tenisul de masă, deoarece cu ajutorul lui, oricare jucator ce dorește să imprime o viteză mai mare a mingii va trebui să îl folosească.

3.2 Loviturile liftate



Importanța acestui procedeu tehnic este de o importanță colosală, punând amprenta pe aproape toate stilurile de joc, de la cei mai buni atacanți până la cei mai buni apărători. Lovitura liftată este folosită foarte des de către jucătorii atacanți, însă și jucatorii apărători, când intră intr-un raliu de atac îl folosesc.
Loviturile liftate se împart în două categorii și anume:

  •      Topspin;
  •      Flick.
Unul dintre procedee care folosește aceste lovituri liftate poartă denumirea de "topspin" care se traduce din limba engleză: top = deasupra si spin = rotire.
Cel de-al doilea procedeu și cel mai nou apărut poartă denumirea de ''flick'' care se traduce din limba engleză: a plesni, a întoarce.
Executarea loviturilor liftate se execută cu o mișcare a brațului de joc în sus, imprimându-i-se mingii un efect spre înainte, direcția de zbor fiind tot înainte.
Planul paletei este înclinat spre înainte, contactul cu mingea realizându-se în mod tangențial. Viteza de rotație a mingii este determinat de executarea rapidă a loviturii de către jucător, de forța acestuia și de mobilitatea lui ( un grad mare de mobilitate a segmentelor brațului cu care jucătorul execută lovitura liftată, contribuie la o lovitură mai putermica).
Momentul contactului cu mingea diferă. Se poate executa pe traiectul ascendent, descendent sau în punctul cel mai înalt, în funcție de procedeul tehnic folosit și de condițiile concrete de executare a acestuia.
Viteza de înaintare a mingilor liftate este relativ mică, însă eficacitatea lor este datorată efectului imprimat mingii, pentru care o cantitate considerabilă din forța de lovire este consumată.
În funcție de efectul imprimat mingii, traiectoria ei se modifică. Atingând suprafața de joc adversă, mingile liftate au tendința să cobare mai mult, unghiul de urcare fiind cu atât mai mic cu cât efectul imprimat va fi mai mare.

Executarea loviturilor liftate, care imprimă mingii un efect spre înainte, face ca din paleta adversarului, mingea să aibă tendința de a se rifica, de a-și lungi traiectoria, de a parcurge drumul înapoi cu o boltă mai mare.





Loviturile Tăiate


Executarea loviturilor tăiate se face cu o mișcare de sus în jos, oblic spre înainte a brațului, imprimându-se mingii o rotație spre înapoi, în sens invers direcției de zbor. Lovitura tăiată se execută cu planul paletei orientat spre înapoi, contactul cu mingea realizându-se în partea ei postero-inferioară.
Contactul dintre paletă si minge poate fi realizat în momentul ascendent, descendent sau în punctul cel mai înalt al traiectoriei mingii, în funcție de elementul și procedeul tehnnic folosit, de nivelul de pregătire al jucatorului și de situațiile concrete de joc.
Împrimarea efectului se realizează pe seama forței și vitezei de lovire a mingii. Viteza de deplasare a mingii lovite tăiat, este mai lentă în comparație cu lovitura dreaptă.
În funcție de efectul imprimat mingii, traiectoria ei se modifică. Atingând suprafața de joc adversă, mingile tăiate au tendința să plutească mai mult, unghiul de urcare fiind cu atât mai mare cu cât efectul imprimat va fi mai mare.

În momentul contactului cu masa, efectul de tăietură determină o scădere a vitezei mingii, unghiul de urcare a acesteia crescând.
Dacă o minge este foarte bine taiată, este posibil ca traiectoria să fie mult modificată (un exemplu foarte bun îl constituie serviciul taiat care de multe ori dupa executarea lui, mingea se intoarce spre locul inițial ).
Executarea loviturilor tăiate, care imprimă mingii un efect spre înapoi, face ca din paleta adversarului, mingea să aibă tendința de a coborî, de a-și micșora traiectoria, de a parcurge drumul înapoi fără boltă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu