vineri, 10 aprilie 2020

FEȚELE DE PALETA. CUM SA LE ÎNȚELEGEM???



PROPRIETĂȚI ALE MATERIALELOR

   Fețele de paletă de tenis de masă sunt compuse din cauciuc și burete, conform regulilor ITTF, însă cauciucul cu zimți poate fi folosit și fără burete.

Fețele de paletă se fabrică printr-un proces complex și anume:
A. Cauciucul: 



  1. Cu zimții spre interior (Lise). Pot produce multă aderență (spin) în contactul cu mingea. Aceste tipuri de fețe sunt de două tipuri și anume: nelipicioase și lipicioase.
      Fețele acestea sunt ușoare și rapide. Majoritatea jucătorilor le folosesc pe ambele părți ale paletei în timp ce jucătorii chinezi le preferă pentru backhand.

      Fețele lipicioase produc și mai mult spin decât cele nelipicioase. De obicei sunt mai groase și mai grele în comparație cu cele nelipicioase. Majoritatea jucătorilor chinezi de top folosesc acest tip de față pe forehand astfel încât să poată servi cu mult spin și să poată controla ușor jocul scurt.

   2. Fețe cu zimți medii (sandwich). Zimții au o lungime situată între fețele cu zimți scurți și cele cu zimți lungi. Odată ce un jucător a învățat să stăpânească bine acest tip de față, poate crea probleme mari adversarilor săi. Au un control mai bun decât fețele cu zimți lungi și de obicei sunt folosite de jucători care joacă cu 2 tipuri diferite de fețe.

   3. Fețe cu zimți lungi. Au fost produse pentru prima data de chinezi, în anii 1960. Efectele ciudate generate de acest tip de față, a făcut ca jucatorii care le-a folosit, să învingă majoritatea jucătorilor de top. Această față poate inversa efectul dat de adversar.

In ultimii ani, anumite fete cu zimti lungi (''iarba'') au ajuns sa fie interzise deoarece omorau spectaculozitatea jocului, iar cei ce o foloseau nu erau nevoiti sa depuna nici un fel de efort pentru a returna orice fel de efect din partea adversarului. 

Trebuie sa timem cont ca aceste fete se impart si ele in doua tipuri si anume: fete cu zimti cu burete si fara burete.
Din aceasta categorie de fete cu zimti, putem distinge doua aspecte si anume: fete cu zimti care prind efect si fete cu zimti care nu prind efect. Adica, deasupra zimtilor, partea plata va trebui sa aiba aderenta (sa agate) ca o fata de tip lisa, iar daca nu se intampla asta, este o fata interzisa (cazul fetelor cu zimti lungi si nu numai). 

Lungimea zimților este de asemena importantă, zimții mai lungi de obicei produc mai puțin spin.

   4. Fețe anti-spin. După ce au fost create fețele cu zimți lungi, austriecii au inventat această față moale și lentă, care aproape că nu produce spin deloc. Asemănător fețelor cu zimți lungi, care inversează spinul, sunt utile pentru a rupe ritmul jocului și sunt folosite de obicei de jucători defensivi care execută multe chop-uri, etc.

B. Buretele:
     Un burete bun este dens, rigid și aruncă mingea foarte repede. Porii sunt de obicei mici, dar uniformi.



Pentru a alege un burete bun, apăsați cu degetul pe el și luați ușor degetul pentru a simți elasticitatea. Există bureți moi, medii și tari. Pentru a vă da seama de tip, puteți citi specificațiile producătorului, dar există diferențe între cele produse în China și celelalte (japoneze sau europene). O duritate 39 în China, este echivalentul a 50-52 în Europa.

Trebuie să fim atenți la grosimea buretelui. Ca o regulă, un burete mai gros produce viteză mai mare, dar are un control mai mic. Bureții foarte subțiri (<1.0mm) au un control mai bun și de obicei sunt folosiți în combinație cu un cauciuc cu zimți lungi sau medii.

D. Potrivirea dintre lemn și fețe
Alegerea cauciucului, buretelui și lemnului potrivit este întotdeauna un subiect greu de inteles. Incepatorii tind să cheltuie mult pe aceste materiale și totuși nu găseasc o paletă minune. Acest lucru nu este datorat calității fețelor sau a lemnului ci combinației greșite ale acestora.

Informatia a ajutat si o sa ajute dintotdeauna, asadar:
      Trebuie cunoscute specificațiile materialelor (lemnelor și fețelor) de tip ofensiv, defensiv sau allround, cunoscut stilului propriu de joc si facand un rezumat din toate acestea, vom putea alege o paleta potrivita stilului fiecaruia. 

Foarte important este de stiut ca palete ''minune'' nu exista. Jocul calitativ, frumos si corect se realizeaza prin ANTRENAMENT, atat la masa de tenis cat si pe langa aceasta. Cu cat dedicam mai mult timp pentru a ajunge la performante mai bune, cu atat mai aproape vom fi de ce ne dorim. Paletele minune sunt mituri pe care le vom auzi de la anumiti jucatori ce vor sustine cu vehementa ca ele exista, dar trebuie sa ne informam din mai multe surse inainte de a arunca multi bani pe o paleta ce promite succesul garantat.


In imaginile de mai jos vor fi exemplificate câteva dintre efecte imprimate migii in momentul contacului cu un material.
















Un comentariu: