duminică, 12 aprilie 2020

CUM SĂ ÎNȚELEGEM EFECTELE IMPRIMATE MINGII???



Efectele imprimate mingii





 Efectul Lateral

Procedeul tehnic prin care se imprimă mingii efecte laterale se execută cu o mișcare a brațului spre stânga sau spre dreapta, realizându-se o traiectorie curbă laterală mai mult sau mai puțin pronunțată.










Așa cum observăm în imagini, mingea poate fi lovita deasupra, din față, din lateral stânga sau dreapta, de jos și chiar și din spate. 



Analizând mai bine aceasta situație, putem observa în plan spațial ca aceste lovituri crează un cub în jurul mingii. Însă mingea fiind sferică, aceste efecte pot fi combinate între ele și putem clasifica:

  •             Efect de liftat lateral;
  •             Efect de tăiat lateral;
Aceste efecte combinate se folosesc foarte des la serviciu dar și în alte ipostaze ale jocului.
Efectul liftat lateral se realizează la contactul paletei cu mingea în partea superioară sau în zonele superior-laterale.
Efectul tăiat lateral se realizează la contactul paletei cu mingea în partea inferioară sau în zonele inferior-laterale.
Viteza de execuție pentru realizarea acestor efecte va fi una puternică și rapidă, însa deplasarea mingii spre terenul advers, va fi mai redusă comparativ cu loviturile drepte.

Momentul contactului cu mingea poate fi ales de către fiecare jucător în funcție de stilul propriu, bagajul tehnic și situația de joc: pe traiectoria ascendentă, descendentă sau în punctul maxim de înălțime.

Loviturile bazate pe efecte laterale imprimă mingilor traiectorii curbate, cu convexitatea spre dreapta sau spre stânga, atingerea mesei amplificând mai mult oblicitatea săriturii mingilor în drumul lor spre adversar.

Contactul cu paleta acestuia, al carei plan este perpendicular cu linia din spate a mesei, va scoate în evidență tendința mingii de a zbura spre dreapta sau spre stânga, corespunzător direcției inițiale de lovire.


Indiferent de efectul imprimat mingilor, după contactul cu paleta, primul oponent în deplasarea mingii spre terenul advers este aerul, forta gravitatională, apoi contactul cu masa apoi contactul cu paleta adversarului. Efectul loviturii se diminuează cu cât mingea are o traiectorie mai lungă.




În ziua de astăzi aprozimativ toți jucătorii folosesc aceste efecte în meci și trebuie ținut cont de ele deoarece sunt o armă puternică . 
Pentru a avea un joc cât mai eficient va trebui să reușim să citim foarte bine aceste efecte, numai uitându-ne la miscarile de execuție ale adversarului. De multe ori se intampla să întâmpinăm dificultați în a citi efectele imprimate mingii(mai ales începătorii), dar odată cu antrenamentele și cu experiența jocului, acestea vor fi din ce în ce mai insesizabile. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu