Preluarea
serviciului
Serviciul a ajuns un element tehnic foarte complex
care poate face diferența într-un meci foarte strâns sau între jucătorii de
valori egale și care de multe ori a ridicat probleme mari advesarilor care nu
au antrenat în preluarea acestuia.
Preluarea serviciului trebuie avută în
vedere de către orice jucător cu orice nivel de joc și tratat cu o mare
seriozitate atat la antrenamet, cât mai ales în joc.
Această preluare nu are o tehnică aparte, returul
serviciului se poate executa flosindu-se dinamica jocului de mijloc tăiat sau
din semizbor, a apării sau a atacului realizate fie cu forehandul fie cu
reverul, în funcție de necesități și posibilități.
Astfel în cazul unui
serviciu scurt cu efect de tăietură se ve răspunde tot printr-o lovitură
taiată scurta , realizată în punctul maxim al traiectoriei mingii sau din semizbor. Dacă distanța față de minge permite acest lucru, în timp ce același gen de
serviciu, care are însă o traiectorie lungă va trebui atacat decisiv.
Preluarea serviciilor cu lovituri de atac (în cazul
unor traiectorii scurte) se vor putea executa cu lovituri relativ moi, semipasive în unele cazuri dar și
cu lovituri puternice, decisive, intensitatea loviturilor variind în functie de gradul de dificultate al serviciului adversarului.
Preluarea în parametri optimi ai serviciului
adversarului ține foarte mult de implicații deosebite pe plan fizic dar mai ales psihologic, deoarece
un retur bun motivează jucătorul și îl ajută la controlarea și dezvoltarea jocului în favoarea lui, de aceea
trebuie avut în vedere următoarele pentru o preluare bună:
Stabilirea
locului din care vom primi serviciul. Putem primi fie din mijlocul mesei sau
din colțul rever, uneori și din coltul din forehand. Trebuie ținut cont de faptul că adversarul este dreptaci sau stângaci.
Dacă este dreptaci iar noi suntem atacanți, plasamentul nostru la masă va fi în colțul din dreapta al mesei în așa fel încat o treime din masă sa fie lăsată pentru a raspunde cu forehandul.
Dacă adversarul este stangaci, atunci plasamentul nostru la masa va fi unul de mijoc pentru a anihila mai bine orice tentativa de atac al acestuia după retur.
Alegerea
procedeului tehnic pentru retur trebuie facută rapid, înainte ca adversarul să lovească
mingea, de aceea este foarte important ca înainte de joc, să studiem putin adversarul și să îi analizăm servele care fac probleme (sevele bune ale acestuia) și să speculăm sevele mai puțin bune, pentru a ne crea un avantaj.
Jucatorii pe care îi cumoștem vor fi mai ușor de citit deoarece orice jucător, mai devreme sau mai târziu, va repeta procedeele tehnice pe care le are, fie că este vorba de serviciu sau de alt procedeu tehnic.
În
cazul unor servicii foarte bune, când preluarea inițiativei este un lucru
greu de realizat, returul acestora trebuie să fie în punctele vulnerabile
ale adversarului, iar daca acest lucru este de asemenea greu, va trebui sa returnam mimgea cât mai în apropierea fileului, astfel încat să nu dăm prilejul adversarului de a lovi decisiv sau de a prelua inițiativa jocului. Daca vom reuși acest lucru, apoi vom face microajustări tactice ale jocului astfel încât să luam inițiativa și să câștigăm punctul sau punctele.
Returul
de serviciu NU trebuie transformat într-un scop în sine, prin care se
urmărește realizarea imediată a punctului. El este numai un prim pas din
cadrul unui plan tactic conceput dinainte în liniile lui generale și pus
în aplicare în mod creator în funcție de condițiile concrete determinate
de serviciul adversarului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu