marți, 14 aprilie 2020

DECIZIA CORECTĂ PENTRU RETURNAREA SERVICIULUI???


Preluarea serviciului



   Serviciul a ajuns un element tehnic foarte complex care poate face diferența într-un meci foarte strâns sau între jucătorii de valori egale și care de multe ori a ridicat probleme mari advesarilor care nu au antrenat în preluarea acestuia. 
  Preluarea serviciului trebuie avută în vedere de către orice jucător cu orice nivel de joc și tratat cu o mare seriozitate atat la antrenamet, cât mai ales în joc.
   Această preluare nu are o tehnică aparte, returul serviciului se poate executa flosindu-se dinamica jocului de mijloc tăiat sau din semizbor, a apării sau a atacului realizate fie cu forehandul fie cu reverul, în funcție de necesități și posibilități. 
   Astfel în cazul unui serviciu scurt cu efect de tăietură se ve răspunde tot printr-o lovitură taiată scurta , realizată în punctul maxim al traiectoriei mingii sau din semizbor. Dacă distanța față de minge permite acest lucru, în timp ce același gen de serviciu, care are însă o traiectorie lungă va trebui atacat decisiv.
      Preluarea serviciilor cu lovituri de atac (în cazul unor traiectorii scurte) se vor putea executa cu lovituri relativ moi, semipasive în unele cazuri dar și cu lovituri puternice, decisive, intensitatea loviturilor variind în functie de gradul de dificultate al serviciului adversarului.
  Preluarea în parametri optimi ai serviciului adversarului ține foarte mult de implicații deosebite pe plan fizic dar mai ales psihologic, deoarece un retur bun motivează jucătorul și îl ajută la controlarea și dezvoltarea jocului în favoarea lui, de aceea trebuie avut în vedere următoarele pentru o preluare bună:


      Stabilirea locului din care vom primi serviciul. Putem primi fie din mijlocul mesei sau din colțul rever, uneori și din coltul din forehand. Trebuie ținut cont de faptul că adversarul este dreptaci sau stângaci. 



      Dacă este dreptaci iar noi suntem atacanți, plasamentul nostru la masă va fi în colțul din dreapta al mesei în așa fel încat o treime din masă sa fie lăsată pentru a raspunde cu forehandul. 


      Dacă adversarul este stangaci, atunci plasamentul nostru la masa va fi unul de mijoc pentru a anihila mai bine orice tentativa de atac al acestuia după retur.




      Alegerea procedeului tehnic pentru retur trebuie facută rapid, înainte ca adversarul să lovească mingea, de aceea este foarte important ca înainte de joc, să studiem putin adversarul și să îi analizăm servele care fac probleme (sevele bune ale acestuia) și să speculăm sevele mai puțin bune, pentru a ne crea un avantaj.           
      
      Jucatorii pe care îi cumoștem vor fi mai ușor de citit deoarece orice jucător, mai devreme sau mai târziu, va repeta procedeele tehnice pe care le are, fie că este vorba de serviciu sau de alt procedeu tehnic. 
      
      În cazul unor servicii foarte bune, când preluarea inițiativei este un lucru greu de realizat, returul acestora trebuie să fie în punctele vulnerabile ale adversarului, iar daca acest lucru este de asemenea greu, va trebui sa returnam mimgea cât mai în apropierea fileului, astfel încat să nu dăm prilejul adversarului de a lovi decisiv sau de a prelua inițiativa jocului.  Daca vom reuși acest lucru, apoi vom face microajustări tactice ale jocului astfel încât să luam inițiativa și să câștigăm punctul sau punctele.  


      Returul de serviciu NU trebuie transformat într-un scop în sine, prin care se urmărește realizarea imediată a punctului. El este numai un prim pas din cadrul unui plan tactic conceput dinainte în liniile lui generale și pus în aplicare în mod creator în funcție de condițiile concrete determinate de serviciul adversarului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu