duminică, 12 aprilie 2020

DEPLASEARE EFICIENTĂ??? CUM SE REALIZEAZĂ.



Procedeele tehnice de bază



Pentru ca execuțiile tehnice să fie corespunzătoare, ele trebuie să aibă următoarele caracteristici:

  • Să existe o perfectă sincronizare între părțile componente ale actului motric;
  • Să fie corecte din punct de vedere tehnic;
  • Să fie subordonate orientării tactice;
În continuare este prezentată tehnica fiecărei lovituri în parte, respectând ordinea firească a învățării lor, începând cu elementele tehnice de bază, urmând loviturile secundare.


Alergarea specifică


Jocul de picioare este mijlocul prin care:

  • Se realizează o perfectă plasare a centrului de greutate și un control perfet al echilibrului;
  • Se face legătura dinamică firească între două alergări și două lovituri consecutive;
  • Jucarea mingii următoate începe cu o fracțiune de timp mai devreme;
  • Se asigură plasarea corectă a tuturor segmentelor corpului față de minge.
La masa de tenis, jucatorul va trebui să execute deplasări, în așa fel încât, după fiecare deplasare și lovitură, orientarea sa să fie cu fața înspre masa de tenis. 
Din poziția de bază un jucator făcând o deplasare cu un singur pas, trebuie să acopere toată masa. 
Daca jucătorul face un pas spre înainte trebuie să ajungă lângă accesoriile de prindere a fileului, atât în partea dreaptă(dacă mingea este servită sau returnată acolo) cât și în cea stângă(dacă este servită sau returnată acolo). 
Pentru deplasările laterale, picioarele vor trebui să fie depărtate după nivelul umerilor, iar deplasările se realizează numai cu pas adăugat, mai mult prin sarituri specifice, pentru a nu rămâne cu spatele la masă.
Pentru deplasările înainte - înapoi, din pozitia de baza se va executa deplasarea piciorului drept ( la jucătorii dreptaci ) spre înainte drept sau lateral, la loviturile din apropierea fileului și nu numai. 
Când jucatorul execută lovituri de atac sau de apărare piciorul drept se deplasează spre înapoi și se flexeaza, de obicei când mingea depășește spațiul de joc al mesei. Numai în situații limită se folosește deplasarea prin alergare.
Pentru mai multă stabilitate, picioarele trebuie sa se flexeze la un unghi de aproximativ 135° iar trunchiul va fi înclinat ușor spre înainte pentru a echilibra corpul care tinde să cadă pe spate.
În funcție de procedeul tehnic de bază pe care îl folosește jucătorul, acesta va lăsa liberă o porțiune a mesei pentru al putea folosi la maximum. 
De exemplu un jucator dreptaci bazat pe topspin, va lăsa partea dreaptă a mesei liberă în proporție de aproximativ 70% precum putem observa în imaginea din stânga sus.
Pentru deplasarea dreptacilor spre mingile lungi din partea dreaptă se vor folosi pașii adăugați pentru un căt mai bun echilibru.
Mai nou lovitura de flip dintr-o servă scurtă plasată în dreapta jucătorului, se execută cu reverul printr-o săritură, piciorul drept fiind mai avansat față de cel stâng.

Poziția de așteptare a serviciului.
În funcție de stilul de joc al fiecarui jucator, se poate observa că poziția de bază la masă diferă de la un jucător la altul. Majoritatea jucătorilor preferă sa se așeze în partea stângă a mesei pentru a putea exploata punctul forte, adică forehandul.
Ideal este ca din poziția de bază, trunchiul să fie ușor aplecat, vârful paletei să se afle la o palmă distanță față de masă.
Jucatorii bazați pe lovituri de atac din forehand vor lăsa liberă partea dreaptă a mesei când adversarii sunt de asemenea dreptaci iar cand adversarii sunt stangaci eu vor adopta o poziție centrală. În imagine putem observa același jucător adoptând diferite poziții în funcție de adversar; 

Jucătorii care se bazează pe lovituri de forehand cât și de backhand vor sta așezați spre centrul mesei;
Jucatorii apărători dreptaci vor încerca să acopere toată masa, asadar se vor așeza în partea stângă a mesei, nu departe de centru;
Pentru jucătorii începători este indicat ca poziția de bază să se afle cât mai spre centrul mesei deoarece asa pot învăța atât procedeele tehnice de forehand cât și cele de backhand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu