vineri, 24 aprilie 2020

PLASAREA MINGII ÎN TERENUL DE TENIS DE MASĂ???

1. PLASAREA MINGII

   În subiectul de astăzi vom discuta despre importanța plasării mingii în terenul advers, sfaturi pe care le dă însuși Timo Boll.  Pentru a ne orienta, vom împărți terenul advers în trei zone pe care le vom denumi:

  • Zona fileului (net zone);
  • Zona mediană (middle zone);
  • Zona de bază (baseline).


   În a doua imagine voi prezenta o a doua variantă, în care este reprezentat terenul advers împărțit în patru zone și anume:
  • Zona de forehand ''larg'' (wide foregand);
  • Zona de forehand ;
  • Zona de backhand ;
  • Zona de backhand ''larg'' (wide backhand).

   Cele patru zone sunt acoperite de poziția „cotului” (a se vedea crucea neagră), care este explicat mai detaliat la punctul 1.1. Cele două diviziuni de masă (prezentate în cele două imagini) afișate, se completează reciproc foarte bine, deoarece permit ca plasarea mingilor să fie descrisă cât mai prezis, de ex. putem descrie o zonă văzută din cele doua imagini și anume: mungea plasată în spatele zonei de bază (din imaginea unu), în coltul lung al forhandului. 

De ce este atât de important? 

   Ar trebui să ne ajute să vă observăm mai mult adversarul în mod conștient, pentru a-i identifica punctele forte și punctele slabe. De exemplu, dacă jucam un topin de FH (forehand) în partea lui de FH sau BH (backhand), ar trebui luat în considerare dacă adversarul blochează sau atacă mai bine cu FH-ul sau cu partea BH și apoi, desigur, putem lovi mai des în partea mai slabă. 
   În funcție de returul adversarului la plasarea  mingii pe care o lovim (indiferent de procedeul tehnic folosit), putem observa dacă procedeele tehnice pe care le folosim îl încurcă sau daca ele îi creeaza un avantaj. 
   Înaintea meciului putem verifica (daca există) profilul adversarului, punctele forte și cele slabe, astfel încât să evităm eventualele greșeli. Dacă acesta nu are un profil, putem  nota într-un caiet, împreuna cu antrenorul, după desfășurarea meciului, care sunt punctele forte și slabe, după o analiză amănunțită.

   Înaintea începerii meciului jucătoarea japoneză MIMA ITO studiază stilul de joc al urmatoarei sale adversare.



Care sunt cele mai bune tehnici de utilizat când lovești în diferite zone? 

În zona fileului (net zone) putem direcționa mingea cu servicii scurte, mingi tăiate scurt sau dropshots. 



   O minge este considerată a fi scurtă dacă a sărit de cel puțin două ori de partea mesei adversarului - presupunând desigur că nu este recuperată de adversar, acesta fiind în apropierea fileului.

   Dacă este posibil, mingea ar trebui să fie direcționată în zona de mijloc, doar în forehandul sau backhandul larg și cu lovituri care să surprindă adversarul, sărind de două ori sau în apropierea marginei mesei. Nu trebuie încercate alte destinații de plasare în zona de mijloc pentru că de obicei sunt foarte ușor de returnat. 

   Mingea ar trebui să fie direcționată spre zona de bază (baseline)  atunci când lovim puternic în FH larg, BH larg sau zona x a „cotului”, deoarece adversarului îi va fi dificil să loveasca mingile din aceste zone. Putem lovi cu orice procedeu tehnic, cu excepția tăieturii scurte, minge dreaptă moale sau dropshots.


   În mod special, topspin-ul devine mult mai mult periculos când este executat pe o traiectorie cât mai lungă (înspre zona de bază)!

1.1 COTUL

     Cu siguranță, ar trebui să luăm în considerare lovirea mingii din zona cotului, deoarece poate provoca probleme adversarului!
   Cotul este punctul în care un jucătorul cu o priză europeană, trebuie să decidă dacă va returna mingea cu forehandul sau reverul.
     Întrucât această decizie trebuie adesea luată sub presiune mare de timp, asta înseamnă că jucătorul trebuie să facă un pas în lateral pentru a fi în poziția corectă de a lovi mingea, aceast plasament prezintă probleme pentru jucătorii mai mari și mai puțini agili.
     Cu toate acestea, să avem în vedere faptul că acest punct variază în funcție de poziția jucătorului la masă, care se schimbă frecvent în timpul raliurilor. 
      Punctul cotului se mișcă din ce în ce mai departe spre dreapta (spre partea de forehand) cu cât mingea este mai scurtă și este returnată cu reverul sau cu forehandul, dar trebuie ținut cont de faptul ca partea de BH are un plus de mobilitate și o agilitate mai mare, în special în zona de mijloc a mesei.



      Este recomandat în special să jocăm în zona „cotului” împotriva jucătorilor care blochează mingea solid, atât cu forehandul cât și cu reverul. Dar mingea plasată de către adversar foate incomod, spre zona ''cotului'', prin tăietură sau block, poate pune mare presiune chiar și pe jucătorii de mare valoare, duc\nd spre poziționare incomodă ca in imagini.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu