vineri, 24 aprilie 2020

RAZA DE ACȚIUNE A MINGII ȘI TEHNICA DE LOVIRE ÎNTRE LOVITURI

ARIA DE ACOPERIRE


    
   Putem observa că, schimbând amplasarea loviturilor mingii în terenul advers, posibilitățile de plasament ale adversarului se schimbă de asemenea. 
   Toate posibilele lovituri dintr-un anumit punct de lovire, sunt reprezentate de o rază de acțiune, și fiecare punct de lovire are un unghi de ațiune.  

 În mod ilustrativ, voi arăta următoarele unghiuri de acțiune pentru lovirea mingii din diferite puncte: 
 • Forehand lung și larg;
 • Backhand lung și larg;
 • Lung până la centrul mesei;
 • Scurt până la centrul mesei.




    Implicații pentru antrenament și concurs:

Cazul 1: Dacă lovim lung o minge din forehandul larg, adversarul poate juca trei variante de lovituri de care trebuie să ținem cont: 
  • o lovitură lungă în diagonala;
  • la mijlocul mesei;
  • în lung de linie spre reverul larg (raza de acțiune din forehand din imaginea de mai jos). 
   Dacă analizăm foarte atent, putem realiza faptul că raza de acțiune a mingii adversarului nu acoperă întreaga suprafață a mesei, în partea largă din FH aproape de fileu.


Cazul 2: Dacă, pe de altă parte, lovești lung o minge în reverul lung, adversarul poate juca de asemenea trei variante de lovituri de care trebuie să ținem seama:
  • o lovitură lungă în diagonala;
  • la mijlocul mesei;
  • în lung de linie spre forehandul larg (raza de acțiune din backhand din imaginea de mai sus). 
   Raza de acțiune a mingii lovită de adversar nu acoperă partea largă de BH din apropierea fileului.

Cazul 3: Mingea plasată lung în centrul mesei, poate fi returnată de către adversar în lungul celor  trei zone ale mesei (FH, mijloc sau BH).


   Pentru a fi la fel de bine pregătiți pentru returnarea atacurilor adversarului va trebui să ne poziționăm la masă cu cotul sau cu paleta în dreptul liniei de mijoc punctată a terenului, pentru a putea acționa spre FH sau spre BH într-un timp cât mai scurt.

CONCLUZIE

   De fiecare dată când jucăm o lovitură, trebuie să ne asigurăm că suntem gata să primim returul adversarului, cu cotul sau cu paleta plasată pe centrul razei acțiunii sau ariei de acoperire a mingii lovite de adversar. 


   Plasamentul la masă va putea fi desfășurat într-un timp cât mai rapid cu un efort minim, putând acoperi atât partea de FH cât și partea de BH. 
   Jan-Ove Waldner și Vladimir Samsonov sunt doi jucători de talie mondială care folosesc acest principiu pentru cele mai bune rezultate în timpul meciurilor.



   Întrucât cei doi profită la maxim de timpul dintre lovituri pentru a se pregăti pentru următoarea lovitură, aceștia sunt mult mai puțin subiectivi in vederea presiunii de timp decât alți jucători, ceea ce duce la un joc mai calm și fără erori.


   După fiecare lovitură retragerea în pozitia de bază (cotul urmărind linia de mijloc punctată) este esențială din punctul meu de vedere, deoarece putem lua decizii mai rapid și mai ușor pentru următoarea lovitură. 

     De exemplu, ca să înțelegem mai bine, în tenisul de câmp, pauza fiind mult mai mare între lovituri, jucătorul dupa execuție, se plasează în zona mediană a terenului de fiecare dată, pentru a putea ajunge, fie în partea de FH sau în partea de BH în timp util. 
   Această tehnică este foarte importantă în tenisul de câmp și consider că este la fel de importantă și în tenisul de masă.
     Plasamentul, citirea adversarului și impunerea ritmului de joc a dus ca jucătorii din China să fie foarte buni și aproape de neoprit. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu