luni, 27 aprilie 2020

RITMUL ÎN TENIS DE MASĂ.

RITMUL



     În acest capitol vom incerca să dezbatem arma tactică care pare să devină din ce în ce mai importantă în tenisul de masă modern - ritmul. 
     Cert este că tenisului de masă a devenit mai rapid și mai rapid pe parcursul anilor. Un exemplu în acest sens este faptul că, la nivel înalt, un jucător defensiv nu mai reprezintă un pericol în zilele noastre, dacă nu are și un joc ofensiv foarte bun. Până și introducerea mingilor mai mari de 40 mm, nu a reușit să inverseze acest lucru, deoarece încetinirea jocului intenționată prin aducerea unei mingi mai mari, poate fi compensată prin alegerea unei lame (lemn de paletă) sau a unor fețe de paletă mai groase cauciuc, ofensive.



Rapid sau lent? 
   
   Scopul de a lovi mingea cât mai repede este de a nu lăsa adversarului timp pentru a reacționa corect. 
     Poziționarea sa față de minge va fi greșită sau returnarea mingii poate fi una precară (slabă), daca reușește să ajungă la minge. Prin urmare, neavând timp de reacție, și timpul de decizie a unui procedeu tehnic care să îi creeze un avantaj este afectat.
     În imaginea de mai jos putem observa, cum fostul mare jucător Ma Lin se poziționează în partea de rever, dar mingea îl surprinde în partea de forehand, printr-un serviciu lung și rapid în lung de linie.



    Totuși, este necesar să creștem puțin și riscul de a juca rapid și în forță (nu exagerat) deoarece, un punct câștigat printr-o execuție puternică, crește încrederea de sine și alimentează firca adversarului. Trebuie avut în vedere și faptul că prin jocul rapid sau de forță, riscăm să pierdem foarte mult din control. 
   Reversul medaliei în această situație este acela că dacă loviturile nu ies, adversarul prinde încredere, iar noi vom juca neîncrezători.  Această frică sau neăncredere se pot observa la toate sporturile, atunci când limbajul corpului unui sportiv este prea detensionat.
   Din punctul meu de vedere, aceste riscuri trebuiesc asumate în procent mare la antrenament, și în procent mic (pentru a surprinde) în meci, sau dacă încrederea excelează și simțim că se poate.


  În acest videoclip putem observa foarte bine ce înseamna atitudinea corectă la masă. Jucătorul de top din china Lin G. Y. în confruntare cu Timo Boll, conduce setul cu 10 la 4 și are ritm foarte bun, de dominanță. Pierde primul punct ceea ce nu este o problemă atat de mare iar încrederea lui nu scade. După pierderea celor 4 puncte, scorul de 10 la 8, frica il cuprinde (o deosebită atenție trebuie dată limbajului corpului, putem observa dezamăgirea acestuia și încercarea de a reveni la normal, prin gesturile pe care le face).


   Fiind un jucător de top, Lin G. Y. reușește să joace mingi foarte puternice și bune (chiar și sub această presiune), dar dupa fiecare punct pe care il pierde, frica și dezamăgirea se intensifică din ce în ce mai tare. 

Concluzie:

    În concluzie, vreau să subliniez faptul că nu trebuie niciodată să credem că am învins, chiar dacă scorul arată foarte favorabil nouă.
   Ritmul, atitudinea, concentrarea, vor trebui menținute la nivelul cel mai înalt. 

    Cea mai mare parte a ritmului poate fi obținută cu smashuri sau topspinuri dure, dar și cu contra-lovituri și block-uri active executate foarte rapid. 
     Putem observa de asemenea că și mingile lente pot pune probleme destul de mari adversarului, chiar dacă aici suntem preocupați de ritm. 



Schimbări de ritm.

     După cum știm acum că atât mingile rapide, cât și cele lente sunt periculoase, schimbările de ritm sunt evident, o eficientă armă tactică! Dimitrij Ovtcharov, vedeta germană, deseori își confundă adversarii cu schimbări de ritm.   
      Adversarii de regulă nu trebuie să vadă un singur tip de joc în acelai ritm, ci schimbările de ritm trebuie să existe pentru ca aceștia să nu ne citească intențiile.
  
      Este deosebit de dificil să trecem la un joc rapid dacă oponentul nostru este apărător, ceea ce în condițiile date, jocul va deveni unul lent, iar aici răbdarea este cuvântul cheie.
      În timp ce pentru jocul împotriva unui atacant, trebuie doar să ținem pasul cu ritmul acestuia. Dacă nu reușin asta, trebuie măcar să anticipăm unde anume va ataca, pentru a putea bloca mingile, cu măna căt mai moale posibil.

Concluzie:

   Într-o lume sportivă ideală, ar fi prefect dacă am reuși să ne impunem propriul ritm de joc tot timpul. Așa ne putem da seama de diferențele de valoare. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu