joi, 16 aprilie 2020

SCOPUL TACTICII. AJUTĂ SĂ DĂM ATENȚIE???


Scopul tacticii şi sarcinile ei


Scopul tacticii este de a valorifica la maximum calităţile şi pregătirea sportivilor pentru obţinerea victoriei, creând totodată condiţiile pentru această valorificare.

Aceasta se concretizează printr-o serie de sarcini a căror îndeplinire, asigură în cea mai mare parte realizarea ei.

Dintre principalele sarcini ale tacticii vom enumera:
  • Valorificarea la maximum a particularităţilor pozitive ale sportivilor şi diminuarea carenţelor din pregatirea lor.

     Ca şi în orice alt sport, idealul unui jucător de tenis de masă ar fi posedarea la un înalt nivel a tuturor elementelor şi procedeelor tehnice astfel încât în funcţie de necesităţi, de situaţiile concrete de joc, de adversar etc., să poata folosi la momentul oportun cele mai adecvate și folositoare mijloace în vederea obţinerii victoriei. 
    Dar acest lucru rămâne un ideal, tendinţa actuală fiind de fapt spre o restrângere a procedeelor tehnice pentru fiecare jucător în parte, pe care însă acesta să le aduca la un nivel deosebit de ridicat, la perfecțiune.


Una din sarcinile tacticii este tocmai de a valorifica la maximum particularitatile pozitive ale sportivilor si de a diminua lipsurile din pregătirea lor. 
Astfel, jucătorul cu un foarte bun topspin din forehand işi va conduce acţiunile tactice de asemenea manieră încât adversarul să fie obligat să returneze mingea într-un mod şi într-o zonă de unde acest procedeu tehnic să poată fi executat în cele mai bune condiții.


  • Anihilarea forţelor adversarului şi folosirea punctelor sale slabe în propriul avantaj.

Pe măsură ce se încearca valorificarea la maximum a particularităţilor pozitive ale jucătorului vor trebui anihilate forţele adversarului, profitând de punctele sale mai vulnerabile. 
Dirijarea mingii spre aceste zone deficitare, folosindu-se cu precădere procedeele tehnice care deranjează cel mai mult, constituind mijloacele de bază ce pot duce la controlarea adversarului, anihilandu-i intenţiile şi determinându-l să greşească.
Pentru realizarea acestei sarcini importante a tacticii este necesară o prealabilă cunoaştere amănunţită a particularităţilor adversarilor, fără de care adaptarea la specificul lor va fi mult îngreuiată.
  • Adaptarea la conditiile de concurs.

Un rol deosebit în obţinerea rezultatelor pozitive il are şi adaptarea la condiţiile concrete de desfăşurare a competiţiilor. 
În cazul jucătorilor avansați, de mare importanță s-a dovedit a fi calitatea materialelor impuse de organizatori. 

O minge de concurs în comparație cu una de antrenament este mai grea, ceea ce avantajează în general jocul deschis, deoarece viteza acesteia este mai mare, săritura ei pe masă fiind mai înalta, în timp ce mingile mai ușoare favorizeaza jucatorii defensivi sau pe cei care se bazează pe lovituri cu efecte, pe topspin.

Diferențe mari întâlnim și în privința meselor de joc, elasticitatea lor și duritatea planșeului, determinând traiectorii total diferite de zbor al mingii. Ca și în cazul mingilor, meselor “tari”, care favorizează ofensiva, în timp ce mesele “moi” sunt în general mai apreciate de jucatorii defensivi.

Alte elemente la care jucătorii de tenis de masă vor trebui să adapteze la tactica folosită pe parcursul întrecerilor, le constituie spațiul de joc, iluminatul, calitatea parchetului etc.
În vederea realizării unei eficiențe maxime, măsurile de adaptare la specificul condițiilor de concurs, trebuie cunoscute și pregătite de sportivi în procesul de antrenament, și nu lăsate în seama unor improvizații de moment.


  • Folosirea regulamentului de joc și a regulamentului competiției, în scopul descoperirii de noi elemente și procedee tehnice surpriză.

Urmând aceasta sarcina a tacticii, sportivii și antenorii trebuie să cunoască în detaliu regulamentul de joc și al competițiilor la care participă. 
Studiindu-le și analizându-le se pot imagina și descoperi noi elemente, chiar noi procedee tehnice care să surprinda si să depășească pe adversari. Aceste eforturi creatoare au adus la apariția unor materiale cu care s-a revoluționat tenisul de masă: buretele, apoi softul și anti-topspinul etc.
Căutarea unor mijloace și metode noi, totusi în limita regulamentului s-a soldat de cele mai multe ori cu îmbogățirea teoriei și practicii tenisului de masă, dar uneori și cu unele practici care frânau perfecționarea măiestriei sportive. 

Astfel in 1948, jucătorii americani au introdus cu ocazia Campionatelor Mondiale de la Londra o serie de servicii, care au surprins și cu care dealtfel au și obținut rezultate deosebite, rasturnându-se oridinea valorica reală. 
În asemenea cazuri au fost necesare modificări în regulamentul de joc, deoarece acesta trebuie să consacre practica înaintată si să previna manifestările cu caracter negativ care frâneaza progresul și spectaculorizitatea tenisului de masă.
Cunoașterea perfectă a clauzelor regulamentului de joc și ale competiției permite folosirea unor mijloace tactice, menite să ușureze sarcinile multiple ale jucătorilor în scopul obținerii victoriei. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu