luni, 13 aprilie 2020

SERVICIUL. CEL MAI IMPORTANT PROCEDEU TEHNIC???

Serviciul


      Unul din cele mai importante elemente tehnice din tenisul de masă este serviciul, care trebuie tratat cu o deosebită seriozitate. Perfecționarea lui a produs schimbări radicale în jocul de tenis de masă, când după primul război mondial, anumiți jucători americani au avut ideea de a imprima mingii efecte cu ajutorul degetelor, provocând adversarii să gresească returul mingii. 

     
 Aceasta idee a produs o serie de modificări ale regulamentului, care în momentul de față este creat în așa fel încât jucătorii nu mai pot câștiga ușor utilizând numai acest  element tehnic.
    
  În condițiile regulamentare, actuale, efectele imprimate mingii se realizează în exclusivitate în momentul contactului cu paleta, degetele nu mai au voie la amplificarea efectului.
      
  Serviciul poate fi executat într-o multitudine de variante, în funcție de partea din care este realizat, de partea paletei care lovește mingea (forehand / rever), de traiectoria mingii, de efectele imprimate, etc.
     Serviciul se poate împărți în foarte multe etape de învățare din care enumerăm:

  • După efectele imprimate mingii:
               - servicii tăiate;
               - servicii liftate;
               - servicii plate, fără efect;
               - servicii cu efecte laterale;
               - servicii cu efecte combinate;
               - servicii cu efect în spate;
  • După traiectoria imprimată mingilor:
               - servicii scurte;
               - servicii medii;
               - servicii lungi;
  • După locul din care se execută:
               - servicii din colțul rever;
               - servicii de la mijlocul mesei;
               - servicii din colțul forehand;
  • După direcționarea mingilor;
               - servicii executate spre forehandul advers;
               - servicii executate spre reverul advers;
               - servicii executate spre mijlocul mesei.

Toate aceste servicii pot fi executate atât cu forehandul cât și cu reverul.

După efectele imprimate mingii:
a. Serviciul tăiat
                Acest procedeu tehnic este foarte des întâlnit la toate tipurile de jucători. Este un procedeu de bază care are o eficiență considerabilă în momentul în care este executat cât mai aproape de fileu cu mult efect tăiat. În cazul în care acest procedeu este executat lung, oferă adversarului posibilitatea de atac, ceea ce nu este indicat.
   Poziția inițială este diferită de la un jucător la celălalt, majoritatea având la serviciu, piciorul drept mult retras în spatele celui stâng (ca în imagine).


Partea pregătitoare
 a) Acțiunea brațelor :
Brațul stang, îndoit din cot, aruncă mingea pe verticală, cu palma deschisă.
Brațul drept retrage paleta lateral spre dreapta vârful ei ajungând aproape de nivelul axei umerilor, cu planul de lovire deschis, datorită unei mișcări de supinație a antebrațului;
b) Acțiunea picioarelor :
Piciorul stâng se află în fața celui drept;
Greutatea corpului trece pe piciorul drept din spate;
Trunchiul se răsucește ușor spre dreapta, umărul stâng fiind înainte;
Lovitura propriu-zisă
a) Acțiunea brațelor
Executarea rapidă a loviturii cu paleta oblic înainte de sus în jos, contactul cu mingea fiind cât mai  în aproapierea mesei pentru o lovitură cât mai aproape de partea superioară a fileului;
b) Acţiunea trunchiului:
Trunchiul se apleacă foarte ușor spre în față.
Finalul loviturii
a) Acţiunea braţelor
Brațul execută o mișcare rapidă, scurtă, paleta parcurgând o distanță mică, urmând revenirea rapidă pentru următoarea execuție

În cazul serviciului tăiat cu reverul, principiile de lovire se mințin aceleași, poziția inițială a corpului fiind cu brațul care ține paleta dedesuptul mâinii stângi care ține mingea.


b. Serviciul liftat
Efectul imprimat mingii este spre înainte și lovitura serviciului se asemănă cu lovitura de topspin.
  Executarea acestui serviciu se realizează cu mișcarea brațului de jos în sus cu planul paletei închis printr-o lovitură rapidă, fapt ce imprima mingii un efect liftat iar distanța pe care mingea o parcurge este una lungă și rapidă.
Execuția lui nu este utilizată frecvent deoarece nu prezintă o siguranță, iar adversarul poate lua inițiativa de atac. Tactic acest serviciu se direcționează în părțile mai greu accesibile sau spre un punct mai slab al adversarului. El se poate realiza și cu reverul, însă folosirea lui este exclusă din același motiv.

c. Serviciul cu efecte laterale
Cele mai numeroase servicii sunt cele prin care mingea capătă un efect lateral, imprimându-i-se o mișcare de rotație spre dreapta sau spre stânga. Acest efect poate fi combinat cu efecte tăiate sau lifate.
         
        Serviciul cu efect lateral executat cu forehandul varianta 1:
Poziția inițială cea mai simplă este cea cu paleta retrasă în partea dreaptă cu planul perpendicular pe sol, axul ei longitudinal fiind orientat cu vârful lateral sau oblic în sus, poziția corpului este caracteristică loviturilor cu forehandul: piciorul stâng lateral și în fața celuilalt, genunchii flexați, trunchiul răsucit ușor spre dreapta cu umărul drept înapoi.
- În faza pregătitoare odata cu lansarea mingii din partea stângă, genunchii se extind urcând centrul de greutate al corpului. Paleta se ridică fie prin închiderea unghiului dintre braț și antebraț, fie prin îndepărtarea brațului de trunchi, mărind astfel distanța față de minge, creând un elan suficient pentru imprimarea unui efect puternic.
- Lovirea propriu-zisă  se realizează printr-o rapidă mișcare a brațului de joc, de sus în jos și de la dreapta spre stânga, axul longitudinal al paletei fiind în momentul contactului cu mingea aproape vertical, cu vârful orientat în jos. Impactul are loc la jumătatea posterioarăa mingii, imprimând acesteia un efect de rotație lateral spre stânga.
 În faza de lovire propriu-zisă centrul de greutate al corpului coboară datorită flexiei genunchilor și aplecării ușoare a trunchiului.
- După contactul cu mingea, paleta își continuă drumul ei curbat, momentul final fiind cu vârful orientat în jos, iar mișcarea paletei se realizează printr-o oprire bruscă, urmând întoarcerea într-o poziție optimă pentru eventuala continuare a mingii. În finalul execuției greutatea corpului este repartizată aproximativ uniform pe ambele picioare.
 Serviciul descris se execută uneori cu lansarea mingii foarte înaltă care va fi lovită cât mai aproape de nivelul mesei.



  În finalul execuției paleta poate reveni foarte repid spre dreapta prin schimbarea bruscă a direcției de deplasare a brațului, fapt ce constituie un element de derutare a adversarului, prin inversarea sensului de lovire și deci a efectului conceput inițial.


        Serviciul cu efect lateral executat cu forehandul varianta 2:
- În poziția inițială corpul este orientat cu partea stângă spre masa de joc, cu genunchii flexați, cu piciorul stâng puțin în față, axa umerilor fiind perpendiculară pe linia din spatele mesei, cu greutatea corpului repartizată uniform pe ambele picioare. paleta este ținută în poziția ei de bază.
- În partea pregătitoare,  în timp ce mingea este lansată pe verticală din partea stângă, mâna de joc retrage paleta al carui vârf orientat în sus ajunge deasupra umărului drept. Picioarele își mențin poziția inițială, cu vârfurile orientate spre dreapta, greutatea corpului trecând pe piciorul drept, din spate. Odată cu lansarea mingii și cu retragerea paletei, trunchiul se răsucește spre dreapta determinând un elan suficient în vederea realizării unei viteze corespunzătoare.

- În faza de lovire propriu-zisă, de lângă umărul drept, paleta este dusă spre înainte cu vârful menținut în permanență în sus, executând o mișcare curbată, contactul prelungit cu aceasta efectuându-se în jumătatea ei posterioară și laterală, în mod tangențial, imprimându-i astfel o rotație puternică spre dreapta. În urma unui astfel de efect, mingea lovită de adversar va avea tendința să zboare spre dreapta celui care a executat serviciul.
  Odată cu flexarea mai accentuată a genunchilor începe și transferul greutății corpului de pe piciorul drept din spate pe cel stâng din față.
 Mișcarea brațului de joc este însoțită de o răsucire a trunchiului de la dreapta la stânga, care-l readuce astfel pe jucător cu fața spre direcția de joc.
- În faza de încheiere a loviturii, după contactul cu mingea, paleta își continuă deplasarea ușor curbată, cu convexitatea spre dreapta, unghiul dintre braț și antebraț ajungând în finalul execuliei să depășească 90°.


        
        Serviciul cu efect lateral executat cu reverul:
- Acesta este foarte răspândit fiind folosit de majoritatea jucătorilor de top cu priză toc sau priză clasică. Caracteristică serviciului cu efect lateral realizat cu reverul este poziția inițială în cele două variante ale ei, cu mâna de lansare a mingii sub brațul de joc și deasupra acestuia. În ambele variante poziția inițială trebuie să asigure atât condiții normale de aruncare a mingii pe verticală, cât și libertatea de acțiune a brațului de joc.
- În faza pregătitoare a loviturii, retragerea paletei oblic spre stânga se accentuează mult, punctul final al acesteia fiind îndepărtat de minge și asigurând astfel un elan mai puternic. Mărirea amplitudinii elanului se realizează și print-o ușoară răsucire a trunchiului concomitent cu lăsarea greutății corpului pe piciorul stâng din spate.
- Lovirea propriu-zisă se realizează prin pendularea rapidă a brațului de la stânga spre dreapta pe un arc de cerc cu convexitatea spre sol, contactul cu mingea făcându-se în fața trunchiului cu planul paletei perpendicular pe suprafața de joc. Mingea este lovită în mod tangențial în jumătatea ei posterioară. Momentul contactului cu mingea se găsește plasat pe porțiunea descendentă a traiectoriei acesteia, cât mai aproape de prelungirea imaginară a suprafeței de joc. Lovirea propriu-zisă este însoțită de tendința corpului de a-și trece greutatea mai mult pe piciorul drept din față.
- În faza finală a loviturii brațul activ își continuă cursa oprind brusc mișcarea după contactul cu mingea ajungând în dreapta trunchiului. Greutatea corpului este repartizată din nou pe ambele picioare.



   
       Servicii cu efecte combinate:
 În cele mai multe cazuri jucătorii de top imprimă prin serviciilor efecte diferite, combinând, de exemplu, efectul lateral cu efectul tăiat sau liftat, și mărind astfel gradul de dificultate al preluării lor. 
  Un efect dominant există de fiecare dată, dar viteza mare de execuție și schimbarea în ultimă instanță a direcției de lovire și a înclinației paletei face greu sesizabilă citirea respectiv returnarea lor.
  Atât din punct de vedere teoretic cât și practic aceleași servicii pot fi executate și cu reverul, pe baza unor principii identice și în moduri similare.

  Serviciul drept, fără efect
 După cum știm lovirea "în plin", cu o mișcare rectilinie a brațului (planul paletei fiind prpendicular pe direcția de zbor ) imprimă mingii cea mai mare viteză de înaintare, superioară loviturilor cu alte efecte. De aceea eficacitatea acestor servicii provine, în principal, din elemetul viteză, traiectoria lor fiind de obicei lungă, cu o direcționare spre zonele laterale sau spre punctele vulnerabile ale adversarului.

    Execuția serviciului drept se bazează pe principiile loviturilor de contraatac de intensitate medie sau mare. În acest sens, din poziția inițială ce poate fi întâlnită și la serviciile cu efect, paleta se retrage în faza pregătitoare, în partea dreaptă în cazul forehandului sau în stânga în cazul reverului, concomitent cu răsucirea trunchiului și lăsarea greutății pe piciorul de pe partea de unde se execută lovitura, din spate.
        Lovirea propriuzisă se relizează prin ducerea brațului spre înainte, pe o linie rectilinie paralelă cu suprafața de joc, în momentul contactului cu minga înclinația paletei fiind dreaptă. Pe finalul loviturii planul paletei se închide ușor datorită unei mișcări naturale de pronație în cazul forehandului sau de supinașie în cazul reverului, trunchiul se răsucește spre stânga sau respectiv spre dreapta, greutatea corpului trecând treptat pe piciorul din față.

După traiectoria imprimată mingi

Daca împărțim suprafața adversă în nouă părți egale se va forma o " zonă " lângă fileu, cealaltă la mijlocul mesei, iar a treia la marginea mesei.
- Serviciile "scurte" trebuie direcționate în zona de lângă fileu, în oricare din zonele 1 , 2 , 3. traiectoria lor obligând astfel adversarul să lovească de deasupra mesei.

 Imprimarea unui efect mingilor servite scurt mărește gradul de dificultate a preluării acestora. Cel mai uzitat fiind serviciul tăiat executat atât cu forehandul cât și cu reverul. Foarte des întalnite sunt procedeele bazate pe efecte laterale sau cu efecte combinate.  În vederea obținerii unei traiectorii scurte, contactul mingii cu suprafața proprie de joc trebuie să se realizeze în zona de mijloc a mesei. Traiectoria imprimată mingii servite din marginea mesei, este mai lungă, in timp ce imprimarea unor efecte corespunzătoare mingii expediate din zona de lângă fileu este practic imposibilă.
 În cazul exersării fără partener, după primul contact cu suprafața adversă de joc, un bun serviciu scurt trebuie să cadă de câteva ori pe masă înainte de a ieși în afară, acest element constituind cel mai bun criteriu de apreciere și autoapreciere a eficienței lui.
- Serviciile medii au avantajul de a putea imprima mingii un plus de efect în comparație cu un serviciu mai scurt. Eficacitatea lor constă în lovirea puternică, rapidă și de combinația pe care o alege cel ce servește (mai rapid și fără efect sau cu efect și mai pușin rapid).

- Serviciile lungi sunt cele ce aterizează în marginea mesei. În cazul unor adversari cu poziția de așteptare lângă masă sau în imediata ei apropiere, serviciile lungi vor putea fi preluate doar din semizbor, fapt ce permite foarte greu executarea loviturilor decisive, predispunând în general la o semipasivitate.
 Indiferent însă de lungimea traiectoriei parcurse de mingea servită, înălțimea optimă a acesteia trebuie să fie cât mai joasă pentru ca serviciul să fie eficient.


După locul din care se execută
Serviciul se poate executa din orice punct situat înapoia liniei din spatele mesei, din spațiul cuprin între prelungirile imaginare ale liniilor de margine ale acesteia.

Pornind de la locul de executare, serviciile se pot clasifica în funcție de acest criteriu cu implicații în special tactice:
   - servicii executate din colțul rever;
   - servicii executate de la mijlocul mesei;
   - servicii executate din colțul forehandului.
- Serviciile din colțul rever se pot executa atât cu reverul cât și cu forehandul. Jucătorii ce se bazează în mod deosebit pe lovituri puternice din dreapta se plasează de la început în colțul rever, de unde în urma serviciului pot "controla" întregul câmp de joc cu lovitura favorită.
- Serviciile de la mijlocul mesei se pot executa atât cu reverul cât și cu forehandul. Ele pot contitui un avantaj pentru jucătorii care se bazează atât pe forehand cât și pe rever pentru lovirea mingii decisiv.
- Serviciile din colțul forehandului se execută cu precădere cu forehandul, folosirea reverului creând un considerabil spațiu descoperit.

După direcționarea mingilor
În funcție de direcția imprimată mingilor prin lovire, serviviciile se pot clasifica în:
- servicii executate spre forehandul advers;
- servicii executate spre mijlocul mesei;
- servicii executate spre reverul advers.
 Direcționarea serviciilor depinde de locul de unde vor fi executate, de poziția de așteptare a adversarului,de stilul de joc al acestuia (ofensiv - defensiv) de posibilitățile tehnice ale acestuia, dar și de ale executantului, de intențiile tactice de care este legat servicul respectiv, de situațiile concrete de joc etc.
 Pentru a schița modurile în care pot fi executate serviciile din punct de vedere al direcționării, trebuie facută legătura cu locul din care se execută acestea și cu natura traiectoriilor parcurse de minge. Se disting astfel servicii scurte, medii si lungi, executate din cloțul rever, mijlocul mesei și colțul forehandului, mingile fiind direcționate spre forehandul, mijlocul sau reverul adversarului.
SĂ RÂDEM PUȚIN





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu