marți, 14 aprilie 2020

STOP / BLOCK UN ELEMET TEHNIC BUN???


Stopul



    Stopul este un element tehnic de mare precizie care trebuie să existe în bagajul tehnic de cunoștințe al oricărui jucător de tenis de masă. 
      În faza pregătitoare a loviturii, mișcările corpului trebuie să nu indice faptul că urmează o lovitură de stop. Poziția corpului este asemanatoare poziției de asteptare a serviciului, pe vârfuri, brațul este relaxat deasupra mesei, așteptând cu mare atenție. Picioarele sunt pregătite de a acționa spre dreapta sau spre stânga, în funcție de atacul adversarului. 
   În faza de lovire propriu-zisă, mingea venită cu o traiectorie scurtă spre forehand este întâmpinată cu paleta semi/închisa, cotul având tendința să se întindă complet. Brațul de joc se duce înainte concomitent cu ambele picioare. Pumnul care ține paleta va treui sa fie cât mai relaxat posibil, iar poignet-ul trebuie ținut relaxat în așa fel încât mingea să se poată atenua și direcționa sper directia dorită.
    La stopurile executate cu reverul piciorul stâng va avansa odată cu brațul de joc, apropiind astfel întregul corp de minge. De asemenea planul paletei în contactul cu mingea trebuie să arate spre direcția dorita, aceasta direcție creând un avavtaj.



   Contactul cu mingea este foarte scurt realizându-se printr-o zvâcnitură, paleta fiind semi/închisa, imediat după contactul cu masa, planul paletei direcționat spre locul vulnerabil al adversarului. La viteze foarte mari (când adversarul atacă puternic), trebuie urmarita cu mare atenție traiectoria mingii imprimate de adversar și de preferat este să returnam pe aceeasi traiectorie, cu încheietura mâinii din ce în  ce mai relaxată.

Pe măsura ce adversarul atacă din ce în ce mai puternic, brațul trebuie sa adopte o relaxare maximă (paleta din mână trebuie ținută precum ar mai avea pușin și ar cădea). Majoritatea jucătorilor vrând să surprindă adversarul prin schimbarea direcției ajung să greșeasca foarte mult.

   Finalul loviturii este scurt sau lung în funcție de plasamentul și procedeul tehnic folosit de adversar. După contactul cu mingea, paleta este dusă spre înainte cu braul și încheietura bratului cât mai relaxate, retragerea fiin rapidă, traiectoria mingii find scurtă dacă adversarul este dearte de masă, sau lunga și rapidă dacă adversarul este aproape de masă.
Executarea stopurilor de la o distanță prea mare de fileu trebuie evitată.
Eficacitatea unui stop scurt (langa filu), presupune ca mingea ce a luat contactul cu masa adversarului să aibe cel putin două sarituri, iar în cazul unui stop perfect mingea sa se opreasca pe loc. 
De asemenea, stopul lung trebuie realizat rapid spre a surprinde adversarii așa cum putem vedea in videoclipul de mai jos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu