duminică, 19 aprilie 2020

STRETCHING ÎN TENIS DE MASĂ


   În limba română, acest cuvânt englezesc se traduce prin „întindere“, însă a căpătat în sport o semnificaţie mai largă, aceea de complex de exerciţii de întindere, cu capacitatea de a îmbunătăţi flexibilitatea şi mobilitatea organismului.




   Tehnicile de întindere statică (stretching) au căpătat în ultimul timp, o mare importanţă, deoarece ele permit evitarea riscului deteriorării musculare, din momentul în care efortul fizic, exercitiile fizice, procedeele tehnice practicate, sunt folosite la capacitate maximală. 

   Stretching-ul, care trebuie să fie lent şi fără încordare, întinde muşchii cât de mult posibil, pentru a maximaliza supleţea lor. Sistemul modern de antrenament prin stretching implică mai ales mişcări care întind forţele mobile ale muşchilor şi articulaţiilor.

      Spre deosebire de antrenamentul sportiv de încălzire, care utilizează ritmul rapid şi destinderea, antrenamentul de stretching întinde părţile corpului încet, sincronizat cu respiraţia calmă. Odată atinsă o maximă întindere musculară, poziţia obţinută trebuie menţinută o anumită durată de timp.



                În aplicarea exerciţiilor de stretching, este bine să se ia în considerare:
  •                 Pentru efectuarea exerciţiilor de stretching nu este nevoie de o încălzire deosebită. Chiar şi fără încălzire, sportivii pot face stretching. Totuşi, este acceptat mai uşor de sportivi dacă este precedat de o uşoară alergare.
  •                 Stretchingul se poate face atât la încălzire cât şi pentru refacere. Când efortul de antrenament a fost foarte intens, este necesară folosirea stretchingului pentru refacere, pentru ca muşchii să-şi recapete elasticitatea normală.
  •                 Durata acestor exerciţii variază în funcţie de timpul disponibil. Pot dura jumătate de oră sau mai mult. Deoarece face parte din încălzirea pentru partea fundamentală a antrenamentului zilnic, nu poate beneficia de atât timp. Trebuie alese exerciţiile în aşa fel încât să îndeplinească mai multe scopuri, astfel că programul de stretching să nu depăşească 10-15 minute.
  •                 Fiecare exerciţiu trebuie să dureze între 10 și 60 secunde (se pare că durata optimă este de 30 secunde).
  •                 Întinderea trebuie realizată controlat, fără efort, evitându-se mişcările rapide şi în salturi.
  •                 În timpul exersării, respiraţia trebuie să fie adâncă şi ritmică.
  •                 Subiectul trebuie să se concentreze asupra muşchilor care sunt întinşi.
  •                 Influenţa energetică a exerciţiilor de stretching asupra flexibilităţii este temporară şi nu durează, deci este necesară introducerea lor în programul zilnic de antrenament.
  •                 Trebuie păstrat un echilibru între exerciţiile de întindere şi cele de întărire pentru a asigura stabilitatea articulaţiilor, ceea ce va micşora riscul accidentării.


În continuare vom prezenta câteva exerciţii de întindere (stretching)
Aceste exerciţii sunt destinate:
a.             Creşterii amplitudinii mişcărilor;
b.             Prevenirii ruperii fibrei musculare sau a durerilor;

c.             Evitării pe cât posibil să se dezvolte o stare de contracţii excesive a regiunii lombare, a umerilor şi gâtului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu