duminică, 3 mai 2020

EVALUAREA RISCURILOR ȘI PERFORMANȚA ÎN TENISUL DE MASĂ

REALISMUL ȘI ACTUALITATEA



     De multe ori se întâmplă, ca după experiențe foarte bune, pe plan sportiv într-o perioadă de timp, sportivilor să li se creeaze impresia de suficientă - cunoaștere sau de mulțumire cu ce a acumulat până în momentul respectiv, ceea ce poate duce la o  stagnare sau scădere semnificativă (regres) a valorii în detrimentul evoluției continue (progresului).


      De exemplu un copil care practică tenisul de masă de o perioada de câțiva ani și care a câștigat atât turnee cât și experiență, poate ajunge la impresia că tot ce era de învățat a învățat. Ca să nu mai vorbim de adulții jucători de tenis de masă, care au ajuns la o auto-suficiență în care stagnarea și regresul sunt cuvintele de ordine.


      Una dintre cele mai importante caracteristici ale jucătorilor de tenis de masă de succes, este capacitatea de a fi realist în legătură cu abilitățile sale (părțile puternice sau parțile care necesită antrenament) , astfel încât în ​​meciuri, de obicei, să răspunda printr-un joc cât mai controlat cu execuții tehnice cât mai precise. În momentul în care jocul se desfășoară haotic, nu mai poate fi vorba despre progres.  



     Învățarea unui procedeu tehnic greșit este aproape imposibil de corectat. Insistarea în antrenamente și corectarea continuă de către antrenor, a procedeelor tehnice precare este esențială. de asemenea procedeele tehnice puternice trebuiesc perfecționate continuu.


     Un exemplu în acest sens poate fi ca doi jucători care au un grad înalt de încredere în procedeul tehnic de forehand topspin, exersând tot timpul împreună, retopspinurile și procedeele de atac (și cu jucători mai buni sau mai mari pot exersa), pot progresa mult mai repede, prin acomodarea cu lovitura de atac, putând îmbunătăți atât viteza de execuție, forța de lovire a mingii, îndemânarea, etc., toate acestea sunt în atenta supraveghere a antrenorului.


        Cine se gândește mai mult la ceea ce îi lipsește, la ce probleme tehnice are își direcționează subconstientul și forța spre acestea și poate lupta la nesfarșit cu ele, creând și mai multe aspecte de acest fel. Gândul modest și tot timpul pozitiv, jucătorul ascultător și mai ales mucitor, dedicat, coștient, cu obiective mărețe și cât mai precise, poate ajunge jucător de talie mondială. 


     Fiecare gând negativ din parte părinților, rudelor, prietenilor, persoanelor influente din viața noastră, școlii, nu face altceva decât să amplifice  lipsa, limitarea, descurajarea, critica, anxietatea, frica, învinuirea, etc., care sunt semințe negative și care opresc evoluția jucătorului, producând dubii în ceea ce privește performanța, progresul, etc.

     Performanța în România a crescut și continuă să crească în tenisul de masă, datorită faptului că avem copii talentați și muncitori, în detrimentul faptului că sunt foarte puțini. Promovarea acestui sport este foarte mică deși exista o oarecare creștere în randul popularității acestui sport. 



       Sper și am încredere că va veni o zi în care: 
  • Tenisul de masă să fie promovat mult mai mult în școli;
  • Instituțiile publice și cele private, vor investi mai mult în infrastructura lui;
  • Copiii vor avea acces la acest sport în mod gratuit;
  • Copiii vor ajunge să fie atât de mulți încât să poată exista selecții; etc.
În imagine avem o clasă de copii din china care invață printre altele și tenisul de masă, ca lecție recerativă.

     Personal am atras atenția direcțiunii școlii la care am activat ca și profesor de educație fizică și sport, de faptul că nu exista nici un interes pentru tenisul de masă și nici pentru alte sporturi, luând atitudine prin a antrena după ore, copiii care doreau să practice. Am făcut o selecie, după organizarea unui concurs în incinta școlii, prin care am putut repera câțiva potențiali jucători, cu care am și participat la ONSS din anul respectiv, obținând locuri superioare pe Municipiu. (În imagine putem vedea competiții școlare din Germania)


    Ceea ce vreau să subliniez este faptul că promovarea era aproape inexistentă, dar prin performanțele copiilor, am reușit să captez atenția direcțiunii pentru acest sport, în așa fel încât, în fiecare an, tenisul de masă este pe lista tot timpul. Nu pot divulga numarul scolii sau numele copiilor. 

    În concluzie, copii trebuie să gasească o logică despre ce înseamnă performanța și avantajele pe care aceasta le oferă, dacă e un sport pentru care se merită să se lupte și care le oferă satisfacții, atât financiare cât și personale. 

     Tenisul de masă este o ARTĂ, din toate aspectele, așa că trebuie promovat, căt se poate de mult, prin fiecare dintre noi, prin timpul acordat copiilor, prietenilor, prin acțiunile noastre, fie ele chiar și virtual. 

   


3 comentarii:

  1. total de acord cu ceea ce spuneti!!! dar tot asa ca intrebare , cine credeti ca sunt principalii vinovați de slaba promovare a acestui minunat sport?

    RăspundețiȘtergere
  2. e ok ceea ce spuneti!!! dar după opinia dvs cine credeti ca se face vinovat de slaba promovare a acestui minunat sport?

    RăspundețiȘtergere
  3. Din punctul meu de vedere, sunt mai mulți factori pentru care promovarea este așa de mica (deși am mai crescut înultimii ani). Dintre ele se enumeră: popularitatea, promovarea de catre noi toți, cu regret o spun dar chiar și federația nu este interesată decât pentru promovarea ligilor superioare, primariile care dacă ridicăm problema asta nici nu vor ști la ce foloseste asta, scolile care sunt conduse de directori care promovează alte materii, lenea exagerată, guvernul care nu vrea să investească în sport, bani care nu ajung acolo unde trebuie de ani buni de zile și altele . Ca să practici acest sport trebuie să scoți bani buni din buzunar.

    RăspundețiȘtergere