miercuri, 13 mai 2020

JOCUL DE PICIOARE ÎN TENISUL DE MASĂ




      Tenisul de masă este unul dintre cele mai rapide sporturi cu minge de pe planetă, și dacă vrem să jocăm la un nivel înalt, trebuie să știm să fim: mai rapizi, să găsim cele mai eficiente modalități de deplasare pe suprafața terenului de joc. Nu toată lumea posedă o viteză naturală fantastică - cu siguranță nu! - dar putem compensa lipsa acesteia prin stăpânirea unui număr de tehnici de bază pentru jocul de picioare, și le putem clasifica astfel:
  • Pașii adăugați lateral;
  • Un pas în lateral;
  • Pas împins înapoi;
  • Pasul încrucișat lateral;
Pașii adăugați lateral

      Alergarea cu pas adăugat lateral se efectuează în deplasare laterală (stânga sau dreapta), prin apropierea şi depărtarea picioarelor, într-o mişcare de impulsie, în care piciorul plasat în sensul înaintării nu este depăşit de celălalt picior. Exerciţiul ameliorează coordonarea simplă şi forţa membrelor inferioare. 
     Odată ce ne aflăm în poziția de de bază, vom putea acoperi cea mai mare parte a suprafeței terenului folosind un simplu pas adăugat, spre stânga sau spre dreapta. Aceasta ne permite să ajungem cu ușurință la mingile care depășesc raza noastră de acțiune . 
       Efectuând un pas de mișcare prin pas adăugat lateral spre direcia de lovire a mingii, astfel încât să putem ajunge la minge fără să ne întindem exagerat, este ideal pentru a putea lovi mingea calitativ. 



        Chiar înainte de a pune acel picior de pe pământ, ridicăm celălalt picior și începem să-l mișcăm pe aceeași distanță în aceeași direcție. Primul picior este apoi așezat pe sol, urmat de al doilea picior și se joacă lovitura cu ambele picioare pe pământ, când suntem din nou în staționare. 
      Aceasta este teoria - dar tenisul de masă este un joc accelerat și pe parcursul meciurilor reale vom găsi adesea că lovirea mingii se întâmpla să se realizeze în timp ce ne aflăm încă în mișcare, ceea ce e normal. Trebuie amintit să rămânem echilibrați pe tot parcursul loviturilor și nu exagerăm pentru a nu ne accidenta.


Un pas lateral

        Acest pas este adesea folosit pentru a ajunge la mingile care sunt în afara razei noastre de acțiune. Este tehnică mai rapidă decât pasul adăugat, dar are și unele dezavantaje. 
        Pentru a utiliza tehnic un pas lateral, mutăm piciorul cel mai aproape de minge la stânga sau la dreapta, după caz, ceea ce ne va lărgi poziția și ne va permite să ajungem la minge și să jocăm lovitura. Odată ce pasul este finalizat, împingem piciorul și revenim la poziția inițială. 



          Beneficiul acestei tehnici este că este rapid de executat și când este utilizat corect, ne permite să păstrăm un echilibru bun pe tot parcursul loviturii. Este de asemenea util pentru a juca mingi care sunt doar la câțiva centimetri depărtare de zona noastră de lovire. Un dezavantaj al acestei tehnici este că necesită o rezistență bună a picioarelor, în special atunci când este utilizat de mai multe ori pe parcursul unei perioade îndelungate în meci. De asemenea, trebuie să avem grijă să ne păstrăm centrul de greutate între picioare și să nu  punem toată greutatea pe piciorul care este mutat, altfel revenirea în poziția inițială va fi încetinită.

Pas împins înapoi

          Este cel mai frecvent utilizat pentru a ne deplasa rapid înapoi, în timp ce stăm ghemuit și orientat spre minge. Nu este des folosit pentru a muta greutatea la stânga sau la dreapta, deoarece timpul suplimentar petrecut în aer, îngreunează deplasarea. Când sărim înapoi, în general, împingem ambele picioare simultan (deși există momente în care se folosește un picior), urmând ca ambele picioare să aterizeze înapoi.



Pasul încrucișat lateral

          Aceaste tehnici sunt de obicei folosite pentru a ajunge la mingile care au fost plasate departe de jucător, de obicei pe partea de forehand. Când ne deplasăm lateral sau în diagonală, vom folosi o formă specială de pas încrucișat. Piciorul stâng este înclinat în față și peste piciorul drept în direcția în care jucătorul dorește să se deplaseze. 
        O rotire a bazinului de 45 de grade ar fi folosită doar dacă jucătorul este disperat să ajungă la minge. Însă lovitura din backhand este rareori utilizată cu pas încrucișat, deoarece majoritatea preferă să acopere o treime din suprafața mesei cu forehand-ul și o treime cu reverul. Aceasta permite jucătorului să folosească pasul adăugat pentru a ajunge la mingile din rever și pasul încrucișat pentru orice minge largă spre forehand.


Un comentariu: