sâmbătă, 2 mai 2020

MINGILE LOBATE ÎN TENIS DE MASĂ.

Mingile lobate



      Oricine a avut vreodată ocazia să joace împotriva unui jucător, care stăpînește foarte bine jocul lobat, știe că poate fi foarte dificil de lovească smash sau un atac puternic și precis. Cu atât mai mult cu cât, lobului îi este adăugat și efect de topspin, cu atât devine din ce în ce mai greu dacă nu, foarte dificil de returnat. 


     Așadar ceea ce este uimitor și interesant, la televizor, aceste procedee tehnice nu sunt numai pentru spectacol sau pentru televiziune, ci jucătorii de talie mondială joacă cu cea mai mare seriozitate aceste puncte, care pot ajuta de asemenea, la câștigarea unui meci. 
      Să ne amintim când jucătorul danez Michael Maze a concurat la Campionatele Mondiale din 2005 de la Shanghai, el a folosit acest procedeu tehnic, împotriva chinezului Hao Shuai pentru a câștiga medalia de bronz. 


    Dacă ajungem în situația în care trebuie să jucăm lobat, trebuie  reținute urmatoarele aspecte: 
Mingea trebuie lovită
    • Cât mai înalt posibil;
    • Cât mai lung posibil;
    • Cu cât mai mult spin posibil.

     Când este momentul potrivit pentru a juca un lob? 



    Răspunsul este: De obicei după un retur înalt și slab poziționat, indiferent de motiv!


    Dacă vom sta în apropierea mesei după returul slab, nu am mai putea ajunge la mingile de smash executate de către adversar.
   Cu toate acestea, stând la câțiva metri distanță de masă, câștigăm timp pentru a ne repoziționa, astfel încât să putem executa această lovitură lobată, cât mai eficient posibil, sau pentru a putea specula un moment de neatenție, sau un procedeu tehnic greșit de catre adversar, care să ne avantajeze pentru a putea reveni în avantaj. 



    De aceea este foarte important, ca acestui procedeu tehnic, să i se acorde o deosebită importanță, asemenea oricărui alt procedeu tehnic de bază (cum este de exemplu topspinul). Nu trebuie să ne fie rușine să integrăm acest procedeu tehnic în rutina noastră de antrenament, indiferent ce spusele celorlalți. 

   Părerea mea este că orice jucător de tenis de masă, pentru a putea îmbunătăți jocul, pentru a îmbogăți bagajul tehnic, va trebui să iasă din zona de confort, prin încercarea și integrarea a noi procedee tehnice (cum este lobul), pe care le poate perfecționa în timp. Numai asa vom putea progresa și vom atinge tot ceea ce ne-am propus și chiar mai mult. 


2 comentarii:

  1. Foarte bune subiectele abordate. Continuati si cu alte teme importante: serva, retur,tactici la serviciu, tactici la retur, scheme de joc in atac, scheme de joc in aparare, tactici impotriva chop-erilor, tactici impotriva block-erilor,tactici impotriva jucatorilor cu long sau short pimples, tactici impotriva jucatorilor inalti si masivi, tactici impotriva jucatorilor scunzi si rapizi. Teme de cercetare ar mai fi. Poate iese o teza de doctorat, de ce nu. Camenita Alexandru Dan , prof. U.P.G. din Ploiesti. Tf. O728.808 488.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc domnule Alexandru. O să încerc să cuprind cât mai multe din ceea ce menționați. Mai am foarte multe subiecte de publicat, dar încerc să public cel puțin unul pe săptămână.

    RăspundețiȘtergere