duminică, 31 ianuarie 2021

CUM CITIM EFECTUL MINGII (SIDE-SPIN)?

Cum răspundem efectului lateral al mingii 



      Mulți jucători la început de drum în tenisul de masă, au această problemă comună și anume: citirea spinului mingii imprimat de către adversarul care servește mingea. 

        După ce începem să înțelegem întregul și elaboratul proces, plin de sfaturi de la toți prietenii și "cunoscătorii", în a ne asambla o paletă "profi" (lemnul cu fețele potrivite) și începem să jucăm pe la vreun concurs, ne lovim de această servă cu efect lateral. Pentru a putea înțelege mai bine efectul lateral vom privi imaginile de mai jos. 


          

    

       Așa cum observăm în imagini, mingea poate fi lovita deasupra, din față, din lateral stânga sau dreapta, de jos și chiar și din spate. Mingea fiind sferică, aceste efecte pot fi combinate între ele și putem clasifica:

v      Efect de liftat lateral;

v      Efect de tăiat lateral;

Aceste efecte combinate se folosesc foarte des la serviciu așa cum am menționat dar și în alte ipostaze ale jocului.

Contactul cu paleta, al carei plan este perpendicular cu linia din spate a mesei, va scoate în evidență tendința mingii de a zbura spre dreapta spre stânga sau foarte înalt, corespunzător direcției inițiale de lovire.

Așadar când întâlnim astfel de efecte și nu înțelegem cum să le abordăm, este necesar să înțelegem să schimbăm următoarele:

  1. Mâna care ține paleta trebuie să fie relaxată și paleta să nu fie strînsă. Dacă reușim să stăm relaxați atunci 50% din această problemă este rezolvată. Trebuie să înțelegem că o mână încordată și o paletă strânsă de mâner va absorbi rotația mingii dată de adversar.
  2. Deplasarea la masă trebuie îmbunătățită, deoarece tendința mulora dintre noi este aceea de a rămâne pe loc. Faptul că deplasarea este deficitară, lovirea mingii cu efect lateral din cauza distanței nepotrivite a brațului, face ca returnarea mingii să fie greșită. 
  3. Citirea efectului și răspunsul la efect.  Dacă reușim să fim atenți la traiectoria paletei și contactul cu mingea pe care adversarul le imprimă mingii putem lua o decizie corectă pentru un retur foarte bun. De exemplu să imprimăm același efect păstrând aceeași traiectorie a efectului (să mergem pe același efect). Alt exemplu este să ne folosim de efectul imprimat și să redirecționăm spre o zonă neconvenabilă lui, bineînțeles cu mâna relaxată "moale". De multe ori nu suntem atenți la ce face adversarul cu paleta și asta de multe ori ne costă. 



VA MULTUMESC


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu