miercuri, 27 ianuarie 2021

TOPSPIN ȘI RE-TOPSPIN

 IMPRIMAREA SPINULUI (re-topspin) SAU CONTRA-ATACUL


            Acest tip de execuție este unul de foarte mare precizie, agresiv și de obicei îl vedem la un nivel înalt, la competiții internaționale, mondiale, etc. Majoritatea acestor execuții tehnice se nasc din dorința jucătorilor ofensivi de a se afirma prin atac și din dorința de a controla ritmul jocului pe toată perioada partidei.

 



            Retopspin-ul necesită o atenție și o precizie deosebite, deoarece la cea mai mică abatere sau întârziere a reacțiilor, acesta se poate lovi greșit cu mare ușurință. De asemenea este un mare consumator de energie din cauza exploziei și încordării puternice produse pentru a fi executat. Ca și procedeu tehnic se aseamana foarte mult cu executarea topspinului  din mingea dreaptă, cu mici deosebiri.  

DETALII:

Partea pregătitoare a loviturii, paleta este retrasă în jos și spre înapoi odată cu flexarea accentuată a genunchilor și cu rasucirea trunchiului spre dreapta la forehand și invers la rever. Greutatea corpului este repatizată mai mult pe piciorul aflat ușor retras lateral și înapoia celuilalt.

Lovitura propriu-zisă

a) Acțiunea brațelor

v  Brațul drept urmează o traiectorie oblică de jos în sus, cu tendința spre verticală, realizată cu maximum de viteză. În momentul contactului cu mingea paleta este în continuare "închisă".

v  Punctul de lovire este situat în fața piciorului stâng la rever și la forehand în fața piciorului drept;

v  Paleta se deplasează în întâmpinarea mingii cu viteză uniform accelerată, atingând viteza maximă în momentul impactului;

v  Brațul stâng este dus ușor spre stânga la lovitura de forehand, iar la cea de rever este dus usor spre dreapta, ca urmare a răsucirii trunchiului, participând la o bună coordonare a mișcării.

b) Acţiunea trunchiului:

v  Trunchiul uşor aplecat înainte lateral, execută o mișcare de răsucire de la dreapta spre stânga si invers până când axa umerilor ajunge în poziţie diagonala cu fileul.

c) Acţiunea picioarelor şi transferul greutăţii

v  În momentul loviturii, piciorul stâng se sprijină cu vârful pe sol înapoia piciorului drept la rever și la forehand piciorul drept se sprijină cu varful pe sol înapoia piciorului stâng ;

v  Greutatea corpului se transferă pe piciorul din față, accentuându-se puțin poziția flexată a genunchilor;

Finalul loviturii

a) Acţiunea braţelor

v  Braţul drept continuă rapida cursă spre în sus ajungând deasupra umerilor sau chiar a capului;

v  Planul de lovire al paletei rămâne la fel;

v  Braţul stâng sta relaxat, participând la coordonarea mişcării;

b) Acţiunea trunchiului

v  Trunchiul este rasucit la maximum atat la lovitura de forehand cat si la cea de rever;

c) Acțiunea picioarelor și transferul greutății

v  Aproape întreaga greutate a corpului este suportată pe final de piciorul stâng;

Piciorul drept nu are permanent contact cu solul la loviturile decisive.

  


VĂ MULȚUMESC
 

Un comentariu: