miercuri, 5 ianuarie 2022

DUMURI DE URMAT

CUM SĂ NE DESCURCĂM ȘI CE DECIZII LUĂM CÂND VEDEM ȘI RECUNOAȘTEM SPIN-UL 





    Odată ce am "citit" destul de bine, tipul și cantitatea spinului care a fost imprimat mingii, care se îndreată către noi, următoarea prioritate este să decidem cum vom proceda în continuare. 
    Cu cât mai mult timp petreci în sala de tenis, practicând situații de joc inteligente, cu atât procesul de învățare va fi mai eficient. Abilitatea de a stăpâni spinul (efectul) adversarului este o artă în sine.

 Aici putem observa câteva exemple care ne pot ajuta să învățăm mai rapid stăpânirea spinului eficient:


  1. Dacă adversarul atacă mingea cu topspin, mingea va agăța cauciucul paletei noastre și se sări în sus mai mult decât în mod normal. Cu cât mai mult topspin imprimat minii, cu atât mingea va sări mai sus. 
    Putem contracara acest lucru înclinând paleta spre înainte, ținând paleta foarte lejer în mână (majoritatea jucătorilor strâng mânerul paletei). Aceasta se numește închiderea rachetă. Cu cât mai mult topspin imprimat mingii, cu atât mai mult ar trebuie să închidem paleta. Putem pune în practică acest procedeu cu ajutorul unui coleg care va ataca toate mingile într-o direcție prestabilită.  

  2. Backspin-ul sau mingea tăiată este ceva foarte asemănător topspinului, numai că efectul mingii este invers (în jos). Putem contracara acest lucru deschizând planul paletei, ținând paleta foarte lejer în mână (majoritatea jucătorilor strâng mânerul paletei). Cu cât mai mult backspin imprimat mingii, cu atât mai mult ar trebuie să deshidem paleta. 

     
  3. Side-spinul (efectul lateral) va face ca la contactul cu paleta, mingea să se deplaseze spre stânga sau spre dreapta in funcție de efectul imprimat mingii. Dacă efectul se curbează spre dreapta atunci săritura mingii după contactul cu paleta va fi de asemenea înspre dreapta, iar în stânga la fel va sări în stânga.  

     Dacă mingea se curbează spre stânga sau dreapta noastră, ne putem ajusta pentru asta, îndoind puțin încheietura mâinii, ținând paleta foarte delicat, astfel încât paleta aproape că nu lovește mingea ci o direcționează spre centru, unde vom fi mai siguri că va atinge masa adversarului. Cu cât avem de a face cu mult efect lateral cu atât mâna va fi mai delicată adică nu vom strânge paleta deloc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu