luni, 4 aprilie 2022

IMAGINAȚIA ESTE TOTUL ÎN TENISUL DE MASĂ?

 Cum ne putem crea un avantaj?


Creierul funționează cu energie. Trebuie să ne gândim ca la smartphone-ul nostru. Când era nou nouț, era foarte rapid și eficient, bateria rezista mult timp, funcționează exemplar. Apoi, începând să descărcăm tot felul de aplicații, poze, filmări și umplem memoria telefonului, acum raspunde lent, iar bateria se descarcă mai repede și nimic nu mai funcționează ca atunci când era nou.

 

Creierul nu este cu mult diferit, dar în loc să fie încărcat cu selfie-uri și filmulețe cu pisici, încetinește din cauza alimentelor nepotrivite pe care le consumăm și a altor factori de mediu. Când auzim de toxine, cei mai mulți dintre noi ne gândim la otravă și cu siguranță există substanțe chimice otrăvitoare care inhibă funcțiile creierului. Neurotoxinele distrug sau deteriorează celulele cerebrale și slabesc capacitatea acestora de a produce energie.

Anumite alimente, produse din mediul înconjurător, tipuri de lumină și chiar unele forme de exercițiu fizic îți pot slabi creierul. Acestea nu ne omoară - cel puțin nu la început -, dar ne mănâncă energia (durata  de viață a bateriei). Creierul are nevoie de multă energie pentru a funcționa bine, folosește până la 20 % din energia totală a corpului.


Corpul își ia această energie din organism, organismul este cel care o produce. În fiecare celulă din corp există cel puțin câteva sute de descendenți minusculi ai bacteriilor, numiți MITOCONDRII. Energia de care avem nevoie este creată în acești mitocondrii și am fi uimiți să aflăm cât de importanți sunt aceștia pentru calitatea vieții noastre. Ca să înțelegem mai bine, dacă acești mitocondrii nu ar mai produce energie pentru câteva secunde, am muri. De numărul și eficiența și puterea lor depinde dacă vom suferi la un moment dat de boli degenerative, de reducerea capacității intelectule, etc.

Orice celulă din corp nu poate stoca energie mai mult de câteva secunde. Corpul trebuie să o producă permanent la cerere și nu are cum să știe cât de mare va fi cererea. Cortexul prefrontal (partea superioară a creierului) are cele mai multe mitocondrii. Creierul este primul care are acces la energia mitocondrială, iar ochii și inima vin imediat după.

 

 Primul simptom că mitocondriile sunt suprasolicitate este oboseala. Oboseala omoară performanța, provoacă pofte, proastă dispoziție, confuzie, uitare și dificultăți de concentrare. Nu este un eșec moral, este o problemă de furnizare a energiei.

Concluzia de final este că trebuie să avem în vedere antrenamentul care se împarte in mai multe ramuri în tenisul de masă. de exemplu antremanentul: la masa de tenis, la sala de forță si antrenamentul psihologic. Dacă unul din acestea este omis, atunci performarea noastră va fi foarte deficitară.

Sentimentul de bine apare când tot organismul nostru merge în parametri optim. Simțindu-ne bine este modul in care ne dăm seama că suntem în cea mai bună formă.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu