duminică, 26 noiembrie 2023

CUM NE AJUTĂ SERVICIUL?

 POSESIA MINGII



    Odată ce meciul începe, există multe momente în care ne putem crea un oarecare avantaj, iar unul din nenumăratele momente, este acela când servim. Așa cum am explicat, sunt multe feluri de a servi și este bine să fim pregătiți pentru orice fel de adversar întâlnim, să expluatăm acest avantaj la maximum posibil. Putem face asta diversificând servele:

 - Serviciu scurt - ajută la restricționarea atacului, adversarului. El poate fi executat drept, cu efect lateral sau tăiat. Serviciul tăiat este cel mai eficient și de aceea este cel mai folosit. Serviciul drept este folosit de către începători sau cei ce vor să dea drumul jocului, vor să exerseze returul. Serviciul cu efect lateral este o execuție ceva mai complexă și foarte eficientă care pune adversarul în mare dificultate. Idealul acestui serviciu este acela când mingea nu părăsește masa sau cade de cel puțin 3 ori pe masă.

- IMPORTANT - Nu trebuie urmărit închiderea punctului din serviciu. Ideea de a câștiga punctul executând un serviciu perfect nu trebuie să existe, deoarece este nevoie de anticipare. Serviciul trebuie să restricționeze returul adversarului, astfel încât să putem anticipa unde, pe ce traiectorie,  va veni următorea minge pentru a ne putea deplasa dinainte mingii. Toate aceste mișcări vor trebui convertite în automatisme.

- serviciul mediu - De asemenea acest serviciu trebuie să fie în bagajul nostru de cunoștințe. Executat drept, cu efect lateral și de cele mai multe ori tăiat, acest procedeu tehnic, ajută foarte mult la dezvoltarea viziunii asupra mesei, terenului, viitorului răspuns la returnarea acestei mingi. executat în grabă, mingea poate depăși masa iar adversarul poate genera atac puternic și decisiv, așadar trebuie acordată o atenție deosebită acestui serviciu mediu. O execuție ideală ar fi aceea în care mingea după ce cade pe mijlocul mesei adversarului, cea dea doua săritură va ateriza pe linia din spatele mesei, ci nu afară de pe masă. Când mingea cade a doua oară pe masă, atunci adversarul este pus într-o situație foarte complicată și atacul lui va fi mult restricționat.


- Serviciul lung - Acest procedeu tehnic se poate folosi în foarte multe situații. Dacă adversarul nu stie sau are dificultăți în atacarea mingii lungi, atunci serviciul lung e de mare ajutor. Executat drept și rapid acesta poate surprinde adversarul, neputând lua o decizie din cauza rapidității mingii. Executat cu efect lateral poate crea confuzie adversarului iar mingile vor fi returnate înalt. Executat cu efect tăiat, poate face adversarul să atace mingea în fileu sau să rateze, ș.a.m.d.

- IMPORTANT - Există un efect pe care trebuie să îl luăm neapărat în considerare și anume că execuția tehnică de antrenament de multe ori nu se aseamănă cu execuția tehnică din meci. Ce vreau să spun este că serviciul scurt de la antrenament va deveni  serviciu mediu la meci iar cel mediu va fi executat lung. Datorită emoțiilor și grabei, finețea și precizia scad din cauza mizei și asta nu avem cum să o controlăm. Intrând într-o stare mentală de antrenament poate vom reuși cât de cât să putem executa ceva mai eficient.




Toate aceste servicii sunt importante și trebuiesc tratate cu seriozitate mai ales la antrenamente. Nu trebuie să treacă antrenament fără să executăm servicii. Pentru cei avansați, trebuiesc executate și cu retur. 

Spor la treabă 













 

miercuri, 6 septembrie 2023

AJUTĂ SĂ EXERSĂM SERVICIUL LA ANTRENAMENT?

Tenhica serviciului sau serviciilor, este explicată detaliat pe acest blog, în secțiunea serviciu. Însă vreau să discut despre importanța serviciului și ce beneficii reale poate aduce acesta.



  • Serviciul este elementul tehnic cu care începem jocul, și care poate determina soarta jocului. Mulți jucători nu îl consideră a fi important și vor pune accent pe lovituri de atac de exemplu, ceea ce este cumva o greșeală de începător. Concentrarea pe serviciu de calitate, exersarea lui la antrenament, corectarea și perfecționarea continuă sunt esențiale pentru a trece la un nivel superior.


  • Dacă serviciul nostru este destul de imprecis, nu numai că nu vom ști unde să ne așezăm după, sau nu vom ști ce procedeu tehnic urmează să lovim după, ci nu vom putea anticipa mișcările adeversarului care poate returna decisiv și fără probleme, serviciul.


  • Serviciul trebuie să fie variat, adică să putem executa scurt, lung, cu efect lateral, tăiat, drept, etc. Varietatea ne ajută să putem găsi un punct slab al adversarului și să expluatăm cât mai bine șansa noastră de a câștiga. Având un număr restrâns de servicii, șansele noastre vor scădea, deoarece mulți jucători sunt diferiți în ceea ce privește stilul propriu de joc și unii vor simți bine mingea la returnare. 

  • În ziua de astăzi se pune un accent foarte mare pe serviciul la jucătorii profesioniști, iar tehnica de lovire a evoluat așa de mult, încât sunt peste +50% șanse ca cel ce servește să și câștige punctul. 

  • Jucătorii din top 10 mondial si chiar top 50 aș spune eu, dau tonul jocului, ei dirijează jocul și ritmul jocului prin precizia lor foarte mare de a executa foarte multe elemente tehnice cu ușurință. Ei știu dinainte unde să se așeze și ce urmează să se întâmple după ce servesc, plasamentul la viitoarea minge este cumva gândit dinainte. 

  • Așadar ei pun accent foarte mare pe serviciu și așa ar trebui să facem și noi pentru a ne putea ridica nivelul de joc indiferent care este el. 


luni, 4 septembrie 2023

BLOCK-UL sau "CAPACUL" DE FOREHAND / REVER

 


Procedeul tehnic "capac" sau block trebuie să facă parte din bagajul nostru tehnic. Este un element foarte important pentru practicarea tenisului de masă. Block-ul ne oferă posibilitatea de a grăbi puțin jocul, de a rupe ritmul jocului, de a surprinde adversarul, de a intra în ofensivă, de a pune mingea cât mai aproape de fileu, etc. După cum putem observa în imagine, avem puterea de a direcționa mingea oriunde dorim, în funcție de cât de bine stăpânim acest procedeu tehnic.


Block-ul este un procedeu tehnic de mare finețe ce necesită atenție, predicție și rapiditate în execuție. Dacă nu reușim să citim intențiile adversarilor, atunci cu greu ne putem da seama unde anume vor lovi mingea pe partea mesei noaste. Unghiul paletei, strângerea paletei, lemnul și fețele de paletă și multe altele pot determina direcția și efectul imprimate mingii.


Exersând mereu cu mâna moale, cu o paletă adecvată, înspre diferite direcții, cu mai multe tipuri de lovituri, putem îmbunătăți aceast element tehnic. Ne ajută foarte mult când suntem atacați cu efecte puternice sau când am dat un retur destul de slab înapoi, sau când nu am reușit a citi foarte bine serviciul sau efectul imprimat mingii de către adversar. 


Orice jucător profesionist nu ezită să învețe acest procedeu tehnic, el reprezentând o armă letală în acest sport. În caz de reușită te ajută foarte mult să îți conservi energia, îți ridică moralul, îl sperie pe adversar prin anticiparea mișcărilor lui dinainte de execuție, etc.


Execuția se face cu paleta perpendiculară sau ușor închisă, ținută moale, mingea lovindu-se din apropierea locului în care cade, nelăsând-o să se ridice foarte mult. 




duminică, 27 august 2023

ÎMPINGEREA MINGII CU FOREHANDUL / REVERUL

 FOREHAND / BACKHAND PUSH


    Procedeul tehnic de împingere a mingii nu este un procedeu ușor de executat, iar majoritatea îl consideră neimportant, însă toate procedeele sunt la fel de importante. Cu cât împingem mingea mai scurt și mai razant, cu atât adversarul nu va putea ataca mingea, și atunci ne va da nouă șansa de a ataca. 


    La meciurile profesioniste vom putea observa mereu, cum jucătorii servesc scurt, iar după serviciu, împing mingea scurt și razant de la unul la celălalt, așteptând ca adversarul să greșească mingea, ca să poată ataca. De fel cine atacă primul are mai multe șanse de a câștiga punctul, dar nu în toate cazurile.



    Împingerea mingii se poate executa cu imprimare de efect sau fără. Ideal este cu imprimare de efect, în așa fel încât adversarului să îi fie și mai greu de a lua ofensivă. În cazul în care nu vede efectul mingii atunci poate fi păcălit prin simularea imprimării efectului, el crezănd că mingea are efect și lovind-o, nu-și poate explica de ce anume a luat o anumită traiectorie, una pe care nu se aștepta să o aibe, iar din acel moment începe să fie confuz. 


    Exacuția este una destul de simpla dar și complicată în același timp, deoarece trebuie să avem finețe în execuție. Să nu lovim mingea într-un unghi greșit deoarece mingea va avea o traiectorie lungă sau înaltă. Mingea se lovește de fel în partea de jos, cu mâna moale din apropierea fileului cât mai scurt posibil. Dacă vom lovi prea moale, mingea nu va trece fileul și așa vom pierde punctul. 



    Prin executarea "împingerii mingii" la antrenament de sute sau mii de ori, vom obține un automatism și o execuție de mare finețe care nu va necesita un efort considerabil și așa ne vom putea îmbunătăți jocul per total. 

sâmbătă, 6 mai 2023

PROCEDEUL TEHNIC DE LOVIRE DREPT SAU "CONTRELE"

 LOVIREA MINGII DREPT


    

Loviturile drepte

In situația loviturilor drepte, direcția de zbor coincide cu direcția inițială de lovire, contactul cu mingea realizandu-se "în plin", fără a se imprima acesteia o mișcare de rotație.

În majoritatea cazurilor direcția de lovire este orizontală dar poate avea o traiectorie de sus în jos ( în situația atacurilor drepte pe mingi înalte) sau mai rar de jos în sus ( la mingile lovite sub nivelul fileului).

Lovitura propriu-zisă se va executa cu planul paletei perpendicular pe suprafața mesei.

Un aspect foarte important al acestei lovituri este că această lovitură dreaptă, imprimă mingii cea mai mare viteză, comparativ cu celelalte elemente tehnice.

În cazul loviturilor drepte, momentul cel mai oportun pentru a lovi mingea este situat în punctul cel mai înalt al traiectoriei mingii.

Unul dintre factorii de progres al acestei lovituri constă în executarea ei într-un moment situat pe traiectoria ascendentă a mingii, fapt ce dă naștere unor execuții si unor serii de procedee tehnice de atac, de contraatac, de preluare topspin prin atac direct, etc.

Lovitura dreaptă nu imprimă mingii nici un fel de efect, ceea ce înseamnă că traiectoria mingii după contactul cu masa de tenis va avea aceeași traiectorie dreaptă.

Acest procedeu tehnic de lovire a mingii drept este unul foarte important în tenisul de masă, deoarece cu ajutorul lui, oricare jucator ce dorește să imprime o viteză mai mare a mingii va trebui să îl folosească.



Atacul utilizând lovitura dreaptă fără efect din forehand și rever



Poziția inițială

Priza paletei - este normală, cu planul paletei perpendicular cu suprafața de joc;

a) Poziția picioarelor la masa de tenis :

v  Picioarele stau depărtate și flexate după nivelul umerilor;

v  Piciorul stâng este la o talpă distanță înapoia celui drept și invers pentru rever;

v  Greutatea corpului repartizată pe ambele picioare în mod egal, mai mult pe varfurile picioarelor;

b) Poziția brațelor :

v  Brațul drept este deasupra mesei în așteptarea mingii;

v  Bratul este flexat la un unghi de aproximativ 90°;

c) Poziția trunchiulu :

v  Axa umerilor este oblică față de linia de spate a mesei;

v  Umărul drept ușor înapoia celui stâng și invers pentru rever.

Partea pregătitoare

 a) Acțiunea brațelor :

v  Acțiunea brațului care lansează mingea:

v  Brațul drept se retrage, apropiindu-se de corp la rever și îndepartându-se la forehand, planul paletei neschimbându-se atât în forehand cât și în rever;

v  Brațul stang, îndoit din cot, este ținut într-o poziție firească, contribuind la echilibrarea întregului corp.

b) Acțiunea picioarelor :

v  Când începe retragerea paletei, greutatea corpului trece pe piciorul din spate;

c) Acțiunea trunchiului

v  Trunchiul se rasucește ușor spre dreapta la forehand și spre stânga la rever.

d) Recomandări :

v  Privirea este fixată pe minge;

v  Priza paletei rămâne aceeași;

v  Mânerul paletei trebuie ținut lejer.

Lovitura propriu-zisă

a) Acțiunea brațelor

v  Brațul drept, din poziția finală a retragerii, este dus spre înainte în sus, contactul cu mingea realizându-se pe ramura ascendenta a traiectoriei, aproape de punctul ei culminant;

v  Punctul de lovire este situat în dreptul piciorului stâng la rever și la forehand în fața piciorului drept;

v  Paleta se deplasează în întâmpinarea mingii cu viteză uniform accelerată, atingând viteza maximă în momentul impactului;

v  Brațul stâng este dus ușor spre stânga la lovitura de forehand, iar la cea de rever este dus usor spre dreapta, ca urmare a răsucirii trunchiului, participând la o bună coordonare a mișcării.

b) Acţiunea trunchiului:

v  Trunchiul uşor aplecat înainte, execută o mișcare de răsucire de la dreapta spre stânga si invers până când axa umerilor ajunge în poziţie diagonala cu fileul.

c) Acţiunea picioarelor şi transferul greutăţii

v  În momentul loviturii, piciorul stâng se sprijină cu vârful pe sol înapoia piciorului drept la rever și la forehand piciorul drept se sprijină cu varful pe sol înapoia piciorului stâng ;

v  Greutatea corpului se transferă pe piciorul din față, accentuându-se puțin poziția flexată a genunchilor;

Finalul loviturii

a) Acţiunea braţelor

v  Braţul drept continuă deplasarea înainte;

v  Planul de lovire al paletei rămâne la fel;

v  Braţul stâng sta relaxat, participând la coordonarea mişcării;

v  După impact, viteza de deplasare a paletei scade.

b) Acţiunea trunchiului

v  Trunchiul este rasucit la maximum atat la lovitura de forehand cat si la cea de rever;

c) Acțiunea picioarelor și transferul greutății

v  Piciorul stang se află în faţa piciorului drept la forehand și invers la rever și se sprijină cu vârful pe sol;

v  Genunchii rămân în poziție flexată;

v  Greutatea corpului este transferată pe piciorul din față;

v  Deplasarea în teren pentru ocuparea unui plasament corect.