duminică, 31 ianuarie 2021

CUM CITIM EFECTUL MINGII (SIDE-SPIN)?

Cum răspundem efectului lateral al mingii 



      Mulți jucători la început de drum în tenisul de masă, au această problemă comună și anume: citirea spinului mingii imprimat de către adversarul care servește mingea. 

        După ce începem să înțelegem întregul și elaboratul proces, plin de sfaturi de la toți prietenii și "cunoscătorii", în a ne asambla o paletă "profi" (lemnul cu fețele potrivite) și începem să jucăm pe la vreun concurs, ne lovim de această servă cu efect lateral. Pentru a putea înțelege mai bine efectul lateral vom privi imaginile de mai jos. 


          

    

       Așa cum observăm în imagini, mingea poate fi lovita deasupra, din față, din lateral stânga sau dreapta, de jos și chiar și din spate. Mingea fiind sferică, aceste efecte pot fi combinate între ele și putem clasifica:

v      Efect de liftat lateral;

v      Efect de tăiat lateral;

Aceste efecte combinate se folosesc foarte des la serviciu așa cum am menționat dar și în alte ipostaze ale jocului.

Contactul cu paleta, al carei plan este perpendicular cu linia din spate a mesei, va scoate în evidență tendința mingii de a zbura spre dreapta spre stânga sau foarte înalt, corespunzător direcției inițiale de lovire.

Așadar când întâlnim astfel de efecte și nu înțelegem cum să le abordăm, este necesar să înțelegem să schimbăm următoarele:

  1. Mâna care ține paleta trebuie să fie relaxată și paleta să nu fie strînsă. Dacă reușim să stăm relaxați atunci 50% din această problemă este rezolvată. Trebuie să înțelegem că o mână încordată și o paletă strânsă de mâner va absorbi rotația mingii dată de adversar.
  2. Deplasarea la masă trebuie îmbunătățită, deoarece tendința mulora dintre noi este aceea de a rămâne pe loc. Faptul că deplasarea este deficitară, lovirea mingii cu efect lateral din cauza distanței nepotrivite a brațului, face ca returnarea mingii să fie greșită. 
  3. Citirea efectului și răspunsul la efect.  Dacă reușim să fim atenți la traiectoria paletei și contactul cu mingea pe care adversarul le imprimă mingii putem lua o decizie corectă pentru un retur foarte bun. De exemplu să imprimăm același efect păstrând aceeași traiectorie a efectului (să mergem pe același efect). Alt exemplu este să ne folosim de efectul imprimat și să redirecționăm spre o zonă neconvenabilă lui, bineînțeles cu mâna relaxată "moale". De multe ori nu suntem atenți la ce face adversarul cu paleta și asta de multe ori ne costă. 



VA MULTUMESC


miercuri, 27 ianuarie 2021

TOPSPIN ȘI RE-TOPSPIN

 IMPRIMAREA SPINULUI (re-topspin) SAU CONTRA-ATACUL


            Acest tip de execuție este unul de foarte mare precizie, agresiv și de obicei îl vedem la un nivel înalt, la competiții internaționale, mondiale, etc. Majoritatea acestor execuții tehnice se nasc din dorința jucătorilor ofensivi de a se afirma prin atac și din dorința de a controla ritmul jocului pe toată perioada partidei.

 



            Retopspin-ul necesită o atenție și o precizie deosebite, deoarece la cea mai mică abatere sau întârziere a reacțiilor, acesta se poate lovi greșit cu mare ușurință. De asemenea este un mare consumator de energie din cauza exploziei și încordării puternice produse pentru a fi executat. Ca și procedeu tehnic se aseamana foarte mult cu executarea topspinului  din mingea dreaptă, cu mici deosebiri.  

DETALII:

Partea pregătitoare a loviturii, paleta este retrasă în jos și spre înapoi odată cu flexarea accentuată a genunchilor și cu rasucirea trunchiului spre dreapta la forehand și invers la rever. Greutatea corpului este repatizată mai mult pe piciorul aflat ușor retras lateral și înapoia celuilalt.

Lovitura propriu-zisă

a) Acțiunea brațelor

v  Brațul drept urmează o traiectorie oblică de jos în sus, cu tendința spre verticală, realizată cu maximum de viteză. În momentul contactului cu mingea paleta este în continuare "închisă".

v  Punctul de lovire este situat în fața piciorului stâng la rever și la forehand în fața piciorului drept;

v  Paleta se deplasează în întâmpinarea mingii cu viteză uniform accelerată, atingând viteza maximă în momentul impactului;

v  Brațul stâng este dus ușor spre stânga la lovitura de forehand, iar la cea de rever este dus usor spre dreapta, ca urmare a răsucirii trunchiului, participând la o bună coordonare a mișcării.

b) Acţiunea trunchiului:

v  Trunchiul uşor aplecat înainte lateral, execută o mișcare de răsucire de la dreapta spre stânga si invers până când axa umerilor ajunge în poziţie diagonala cu fileul.

c) Acţiunea picioarelor şi transferul greutăţii

v  În momentul loviturii, piciorul stâng se sprijină cu vârful pe sol înapoia piciorului drept la rever și la forehand piciorul drept se sprijină cu varful pe sol înapoia piciorului stâng ;

v  Greutatea corpului se transferă pe piciorul din față, accentuându-se puțin poziția flexată a genunchilor;

Finalul loviturii

a) Acţiunea braţelor

v  Braţul drept continuă rapida cursă spre în sus ajungând deasupra umerilor sau chiar a capului;

v  Planul de lovire al paletei rămâne la fel;

v  Braţul stâng sta relaxat, participând la coordonarea mişcării;

b) Acţiunea trunchiului

v  Trunchiul este rasucit la maximum atat la lovitura de forehand cat si la cea de rever;

c) Acțiunea picioarelor și transferul greutății

v  Aproape întreaga greutate a corpului este suportată pe final de piciorul stâng;

Piciorul drept nu are permanent contact cu solul la loviturile decisive.

  


VĂ MULȚUMESC
 

miercuri, 20 ianuarie 2021

LOVIREA MINGII CU MULT SPIN. OARE ȘTIM???

 CUM PUTEM LOVI MINGEA CU FOARTE MARE SPIN?


        Așa cum bine știm, spinul imprimat mingii, este un element tehnic foarte utilizat și foarte eficient, pe care toți jucătorii îl folosesc. În termeni de specialitate această execuție este una de "mare finețe".  În contiuare voi clasifica executarea spinului:

  1. Imprimarea spinului (topspin) din minge dreaptă (fara efect). În general aceasta minge (fără efect) este foarte des atacată de către aproximativ toți jucătorii, printr-o execuție în forță, lovită puternic și în plin, cu unghiul paletei înclinat, unghiul paletei fiind responsabil pentru imprimarea spinului. Această mișcare se aseamănă foarte mult cu o lovitură dreaptă însă așa cum am spus, unghiul de inclinare al paletei este dieferit li anume "închis".                                                                                                                                                                                                

  2. Imprimarea spinului (topspin) din minge tăiată (backspin).  Acest procedeu tehnic pune cele mai mari probleme în general, jucătorilor care nu au o experiență de joc bogată și nu numai. Este foarte greu de executat deoarece imprimarea spinului de această dată, ține foarte mult cont, de efectul cu care mingea vine de la adversar (în această cauză vorbim de minge tăiată). Confuzia foarte mare pe care o fac foarte mulți jucători, este aceea de a imprima spin mingii, lovind-o ca și cum aceasta ar fi fără efect. Din punctul meu de vedere această minge tinde spre perfecțiune în momentul în care putem genera o viteză mare cu mult spin, în așa fel încât mingea să nu se înalțe, însă lucrul acesta este foarte greu. Un exemplu foarte bun este acela când vedem la televizor sau pe internet, jucători de top care nu execută la viteză maximală atacul contra jucătorilor apărători, ci din contră, putem observa cum aceștia execută cu viteză maximală o lovitură de topspinla un moment dat în joc (de obicei când au avantaj), însă mingea se oprește de multe ori în fileu, datorită faptului că nu reușesc să citească bine efectul imprimat mingii, fiind nevoiți să joace mingi cu mult efect, mai înalte și cu o viteză mult mai redusă. În imaginea de mai jos putem observa un atac foarte rapid care imprimă mingii foarte mult efect (spin) în așa fel încât mingea să nu se înalțe.                                                                                                                                                                  

  3. Imprimarea spinului (topspin) din minge liftătă (retopspin).
  4. Imprimarea spinului (topspin) din minge cu efect lateral (sidespin).                    DESPRE ACESTE DOUĂ VOI VORBI ÎN ALTE DOUĂ TOPICURI CE VOR URMA                                                                                                                                                                                  VA MULTUMESC 

sâmbătă, 16 ianuarie 2021

CUM PUTEM CREA SPIN?

 

IMPRIMAREA ROTĂRII MINGII




    Pentru a imprima rotire mingii de tenis de masă, aceasta trebuie periată, lovită cu "spin", rașchetată. Este de evitat lovirea mingii drept. Odată lovită drept, mingea va avea o traiectorie liniară iar crearea unei traiectorii curbe este extrem de dificil de executat comparativ cu lovirea mingii drept. De exemplu, dacă dorim să lovim mingea care cade sub nivelul mesei, este necesară perierea mingii foarte fin, pentru ca aceasta să nu capete înălțime, să ocolească fileul sau masa și să atingă suprafata de joc a adversarului.  



  De asemenea perierea mingii se poate executa în trei moduri și anume în pareta superioara, inferioară și în lateralele mingii. 
   Spinul imprimat mingii indiferent unde lovim și indiferent din ce minge, nu trebuie să garanteze terminarea punctului. Execuțiile care imprimă mingii efecte nu sunt decisive tot timpul. Consider că aceste lovituri sunt pregătitoare pentru a putea executa decisiv urătoarea lovitură iar scopul lor este de a incomoda adversarul în așa fel încât acesta să nu gasească lovitura decisivă, să producă confuzie în citirea traiectoriei ș.a.m.d. 


                                                         VA MULȚUMESC