duminică, 4 decembrie 2022

NE ENERVĂM DES, ESTE BINE SAU NU ???

 Nebunia lui OPT

    Deseori, în viața jucătorilor de tenis de masă (sportivilor) și nu numai, există reacții pe baza emoțiilor. Dacă suntem triști, deprimați, furioși, etc. jocul nostru va fi afectat cu siguranță. Iată în continuare un concept psihologic care ne poate ajuta să înțelegem mai bine acest fenomen și să acționăm conform teoriei.


    Se spune că oamenii în general, nu pot sta într-o anumită stare emoțională prea multă vreme. De exemplu daca suntem triști, nu putem sta în acea stare emoțională tot timpul. Dacă suntem furioși de asemenea. Însă imediat vrem să schimbăm această stare, vom vrea să scăpăm de acele sentimente și vom dori să acționăm. 
    Din păcate, de multe ori nu putem muta acțiunea spre ceva pozitiv dintr-o emoție negativă. Alegem deseori să acționăm într-un mod distructiv, chiar dacă intențiile noastre de multe ori sunt bune. 



După ce acționăm distructiv, (certăm pe cineva, țipăm la cineva, aruncăm lucruri spre cineva, etc.) consecințele acțiunilor noastre ne duc la și mai multă suferință, tristețe, frustrate, etc. Așadar ajungem cumva la emoțiile de la care am plecat inițial. Dar noi știm că nu putem sta în această stare la nesfârșit și vom acționa distructiv din nou. Toto acest proces se întâmplă la nesfârșit. Asta este nebunia lui 8.


    Pentru a reuși să ieșim din acest infinit al furiei, trebuie să fim realiști cu noi și cu mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, să înțelegem că suntem o victimă al acestui proces psihologic și să acționăm cu calm, înțelegere, luând cea mai bună decizie pentru a ne crea un avantaj real. Sentimentele le controlăm foarte greu însă acțiunile le putem controla 100%.



    Faptul că un jucător furios, este cumva mai combativ sau mai atent, este un mit. Nu ajută la nimic să ne enervăm, din contră, ne face să greșim, să nu fim atenți, putem lua cartonașe galbene și roșii pentru reacții exagerate. 
    Prin decizia unui aritru, daca la finalul partidei am câștigat meciul la puncte, dar am dat cu piciorul în masă de nervi ca o eliberare sau am aruncat paleta de nervi în fileu, de asemenea ca o provocare cumva, arbiturl ne poate da roșu pentru comportament neadecvat.
    Deși partida a fost câștigată de noi, furia a dus la pierderea ei. Asta dacă putem câștiga bineînțeles. 
    Așadar nu alegem să fim nervoși ca un lucru pozitiv, caci nervii duc la dezastru.


MINDFULNESS APLICAT ÎN TENIS DE MASĂ

 Meditația, concentrarea, calmul și compasiunea. 




    Mindfulness - este capacitatea omului de a gestiona situațiile de stres, fără a lăsa organismul să se manifeste emoțional, necontrolat.
    Cu alte cuvinte, dacă ne enervăm, putem accepta că suntem nervoși, însă avem capacitatea de a atenua sau de a stopa manifestarea care de foarte multe ori ne face să greșim sau să luăm decizii care ne vor dauna nouă cât și celor in jur.

Pentru a atenua acești nervi trebuie:
  1.  Să inspirăm adânc 4 secunde și să expirăm 8. Această metodă ne va calma;
  2.  Ne putem gândi la locul care ne aduce liniște și pace, imaginându-ne că suntem acolo (cu ochii închiși);
  3.  Nu trebuie să subestimăm adversarul, indiferent de nivelul lui de joc;
  4.  Ne gândim la fiecare fiecare punct în parte fără a ne concentra pe ce spun ceilalți despre noi;
  5.  Trebuie să conștientizăm că nu putem fi mereu câștigători, chiar daca se fac presiuni asupra noastra;
  6.  Dacă am câștiga mereu, nu vom mai avea motivație pentru a continua, așa că trebuie să fim cât mai realiști.
  7. Este foarte important să observăm modul în care ne adresăm nouă în situațiile dificile : NEGATIV: prostu-le/ proast-o, grasu-le / gras-o, leneșu-le / leneș-o: POZITIV: bravo, bine, hai că se poate, hai să ne concentrăm, atenție aici, CHOLE, băi e foarte bun / bună, nu e nimic, mă concentrez mai mult data viitoare, etc.

    Compasiunea și autocompasiunea este o arma foarte bună în tenisul de masă. Să îi spui adversarului că este un jucător foarte bun și că valoarea lui este foarte mare, chiar dacă a pierdut, este un adevărat dar, care nu numai că te ridică pe tine ca persoană moral, dar poate crea și o adevărată prietenie cu adversarul tau.

marți, 21 iunie 2022

SUCCESUL ÎN TENISUL DE MASĂ?

 SUCCESUL




    Orice procedeu de forehand sau rever la mingile pe care adversarul nu a reușit să răspundă calitativ, adică în mingile tăiate înalt, topspin înalt, mingi drepte sau returnate din poziții nefavorabile lui, care nu au spin foarte mult trebuie tratat cu seriozitate. Cu alte cuvinte procedeele tehnice de forehand sau rever pot fi folosite la orice minge care se întoarce lejer de la adversar.
    
    Cum putem executa orice procedeu tehnic cât mai eficient?


  1. Calmul este cel mai important lucru, de care trebuie să fim conștienți. De ce spun asta? Pentru că, adversarul când vede calmitatea noastră, i se va face teamă de faptul că nu suntem agitați și va vedea sigurnța de care dăm dovadă. Ca urmare a acestui fapt el va încerca să compenseze, prin a se grăbi sau a executa o lovitură haotică, crezând că va compensa lipsa lui de control. Cred că ne-am aflat cu toții, în situația în care poziția noastră să fie nefavorabilă și cu toate astea execuția să fie una puternică dar fără rezultat. Așadar ne calmăm și încercăm să scpatem maximum de la faza respectivă de joc. Un exemplu de jucător calm este Lin Yun-Ju căruia i se spune asasinul silențios (datorită faptului că nu se manifestă vocal niciodată, ceea ce il face foarte periculos).

  2. Direcționarea este cel de-al doilea lucru forte important. Avem șansa ca să câștigăm punctul numai direcționând mingea acolo unde îî este incomod adversarului, pentru a-l forța să greșească mingea, prin a da pe lângă sau a executa o minge foarte slabă, pe care să o lovim decisiv. Trebuie să acordăm o importanță mare acestui principiu al direcționării corecte, căci direcționând fără să speculăm unde anume îî va fi dificil adversarului, îi dăm sansa să revină sau chiar să se poziționeze foarte bine la minge pentru a lovi decisiv și așa vom pierde avantajul creat.

  3. Nu te judeca aspru. Indiferent de situație, încercăm să nu ne pierdem concentrarea și să nu ne certăm pe noi înșine. Dacă răbufnim în mintea noastră, vom face atât de multe greșeli, că adversarul nu mai este nevoit să se străduiască să ne ia punctele. Foarte mulți jucători se confruntă cu această problemă care din păcate nu este și ea antrenată și nici învățată nicăieri, și de care cu toții ne lovim sau ne-am lovit. Nu e capătul lumii dacă greșim, iar ca un răspuns la greșeală, trebuie să ne antrenăm RABDAREA și să fim cât mai atenți la tot ce ne înconjoară. 

  4. Concurează cu tine însuți. Acest mod de gândire este cel mai sănătos și cel care te poate duce pe culmile succesului mondial. Totul poate fi atins în momentul în care încerci să te clădești pe tine însuți să cercetezi ce lipsuri ai, ce puncte forte și să te îmbunătățești tot timpul. Să te autodepășești este ceva ce nu se predă la școală. Vă doresc numai succes și învățături din eșec.


duminică, 19 iunie 2022

"CONTRELE" DE FOREHAND ȘI REVER ÎN TENISUL DE MASĂ

 Lovituri de BAZĂ



    În ultimii ani, procedeul tehnic de lovire a mingii drept (contră) cu forehandul sau cu reverul, este un procedeu care stă la baza de susținere a jocului de tenis de masă. Jucătorii începători încep primele lovituri cu acet procedeu tehnic.           Acest procedeu tehnic este foarte ușor de învățat, iar exersat în condiții bune el poate crește siguranța de sine, încrederea, dorința de a învăța mai mult și de a ne perfecționa. 



 

     Acest procedeu pune bază învățării și altor procedee tehnice precum topspin, block, etc. Când unghiul paletei se înclină spre masă, acea lovitură poate genera topspin dacă lovim mingea, dacă nu lovim mingea iar adversarul atacă, obținem procedeul tehnic block.


  Foarte folosite la încălzirea jucătorilor înaintea antrenamentelor sau a jocului în competiții, contrele ajută foarte mult la mărirea frecvenței cardiace, acomodarea cu ritmul de joc ce va veni, ajutarea organismului jucătorului să performeze in parametri optimi. De asemenea se folosește și ca procedeu tehnic în timpul jocului unde adversarul a greșit preluarea, iar execuția din preluare este plasată rapid în locul cel mai incomod lui.



    Copii adoră aceste lovituri de bază care aduc numai beneficii și care pun baza unui joc foarte puternic și rezistent în timp. Construirea jocului va avea la bază trei moduri de a exersa acest procedeu tehnic și anume: învățare, consolidare și perfecționare.  Da așa cum se aude, acestă contră se poate perfecționa și poate crea adevărate probleme adversarilor. 




    Neavând acest procedeu tehnic în bagajul de cunostințe, adversarul poate specula lipsa lui și poate reveni de la orice scor, apelând la neștiința noasră de executare a acestui procedeu tehnic, ceea ce poate aduce multă frustrare și nesiguranță in jocul nostru. Și mai mult de atât, dacă un jucător află că nu știm să executăm contră, el poate divulga acest mesaj și celorlalți jucători, care de asemenea pot face diferența în joc, iar acesta poate crea o cădere mare în jocul nostru.  

    Așadar, nu trebuie să trecem peste nici un procedeu tehnic până când nu este adus la nivel de perfecționare. 

 


marți, 3 mai 2022

"TIMINGUL" ÎN TENISUL DE MASĂ. CEVA CE MULȚI NU IAU ÎN CONSIDERARE

 Momentul lovirii 


    Înainte de a ajunge la partea tehnică și explicații, vreau să lămuresc câteva aspecte despre momentul lovirii mingii sau "timing". Când lovim mingea avem trei opțiuni:
  1. Putem lovi mingea în timp ce urcă pe traiectorie;
  2. Putem lovi mingea din drop;
  3. Putem lovi mingea în timp ce coboară pe traiectorie.
Pentru cei care sunt la început de drum, este recomandat ca în sesiunile de antrenament să includă cele trei lovituri de "timing". Odată ce ne obișnuim cu aceste lovituri, vom observa că anumite înălțimi ale mingii sunt mai confortabil de executat comparativ cu celelalte înălțimi.

    În momentul atingerii înălțimii maxime 4 a traiectoriei mingii este cel mai recomandat moment de lovire. Dar sunt și mingi care se ridică foarte mult iar în acea situație nu este recomandat să căutăm momentul cel mai înalt. În acea situație vom căuta să lovim mingea în timp ce coboară pe traiectorie. 
    Dacă adversarul joacă mingi departe de masă, este recomandat să alegem lovirea mingii din drop 1 sau 3 din imagine.
    Odată cu acumularea experienței de joc, vom putea observa că cele mai sigure mingi de executat, sunt acelea care se ridică peste nivelul fileului. Dacă totuși dorim să lovim și acele mingi care sunt sub nivelul fileului, va trebui să lovim spre în sus ca aceastea să poată trece peste, dar lovite încet sau cu spin, ca să poată atinge masa adversarului. Dar lovirea mingii din această poziție este una dificilă și manevrarea paletei este destul de greoaie având în vedere spațiul limitat de execuție.
    Când lovim mingea de deasupra fileului atunci avem mai mult spațiu de manevră, ceea ce ne dă posibilitatea să lovim mingea cu putere, mai decisiv. 
Mult succes tuturor în aplicarea acestui principiu.







luni, 2 mai 2022

ANTICIPAREA JOCULUI DE TENIS DE MASĂ

ATENȚIA DISTRIBUTIVĂ 


    Odată ce adversarul nostru de joc lovește mingea, este esențial să urmărim cu atenție mingea, ca să putem vedea tipul de spin, viteza și traiectoria mingii. Asta ne va acorda nouă posibilitatea de a lua o decizie mai bună, pentru un plasament solid, și pentru a lovi mingea cât mai eficient posibil pentru a surprinde adversarul.



    Urmărirea mingii îndeaproape de momentul contactului ei cu paleta este vitală pentru a putea maximiza calitatea procedeului tehnic ales ca raspuns la mingea pe care adversarul ne-a trimis-o. De asemenea urmărind mingea, putem observa lovirea ei (contactul), care ne poate face atenți la calitatea executării (adică dacă lovim mingea în unghiul corect sau nu). Iar în funcție de această urmărire putem ajusta sau îmbunătăți anumite lovituri, care de fel nu sunt foarte eficiente.




     Este incorect să urmărim mingea după ce am lovit-o. Trebuie să acordăm mai multă atenție adversarului și să anticipăm ce vrea să facă, la cum se mișcă, la ce prodedeu tehnic alege, la plasamentul lui la masă, la cât de tare lovește mingea, etc. Suntem atenți la limbajul corporal - vrea să lovească în diagonală, înspre noi sau în lung de linie? Dacă avem răbdarea de a fi atenți la intențiile adversarului nostru după ce am lovit mingea, în scurt timp putem dezvolta abilitatea de a anticipa ce va face în majoritatea timpului. 


    Așadar în loc să urmărim mingea tot timpul, mai bine dăm atenție mingii care vine către noi până ce o lovim, apoi toată atenția se duce către adversar și intențiile lui. În câteva săptămâni vom putea să îmbunătățim abilitatea de a anticipa și de a "citi" jocul. Mult succes tuturor în aplicarea acestui principiu.



miercuri, 6 aprilie 2022

URMĂRIM TOT TIMPUL MINGEA?

 Ochii urmăresc tot timpul mingea?


"Ține ochii la minge tot timpul" este un sfat comun pe care mulți dintre noi îl primim adeseori, însă este adevărat numai pe jumătate. Dacă vom urmări mingea pe tot parcursul timpului de joc, atunci vom juca un joc foarte mecanic, probabil curat, însă prea puțin reactiv. 

Anticiparea în cazul jocului mecanic nu o să apară, deoarece viziunea noastră se concentrează numai asupra mingii în momentul actual, uitând să anticipăm ce intenții are adversarul pe viitorul fiecărei mingi. Vom avea dificultăți în a anticipa la orice partidă de joc. Acestă abordare a anticipării mingii este crucială în evoluția noastră ca jucători și în evoluția jocului efectiv. 


Există foarte multe principii pe care le-am enumerat în articolele trecute, care ne ajută să înțelegem faptul că toate loviturile repetitive vor trebui să le transformam în automatisme, iar în momentul în care vom recunoaște o anumită traiectorie a unei mingi, vom reaționa automat fără a fi nevoie să ne folosim gândul conștient.

 

 Pentru a reuși să ne creăm un automatism, va trebui să stăpânim un procedeu tehnic la nivelul de perfecționare. Fiecare prodedeu tehnic are trei stagii și anume: învățare, consolidare și perfecționare. Spre exemplu topspinul din minge dreaptă executat cu forehandul este un procedeu care poate fi automatizat destul de ușor, repetând mișcarea de foarte multe ori în timp ce ne antrenăm și ajungând să executăm fără a mai rata vreo minge. În acel moment în care nu ratăm, perfecționarea se realizează dirijând în locuri mai mici de pe masă. Putem divide masa în nouă parți și ne obligăm să direcționăm mingea înspre una dintre acele părți.


Vreau să subliniez faptul că dacă reușim la antrenament un automatism, acesta este undeva cablat în mintea noastră inconștientă (pentru că acolo ne iese bine și asta ne confirmă că este în inconștient). Dar pentru a-l putea accesa este nevoie de a ne detașa de gândurile care vin peste noi în timpul jocului, atunci automatismul nu se va realiza. 

Neproductiv este că în momentul în care automatismul nu iese, noi facem marea greșeală de a crede că procedeul tehnic este de vină și nu putem vedea că de fapt gândirea prea multă, neîncrederea, suspiciunea ne fac să ratăm și să ne pierdem punctul. 

Așadar este nevoie de puțină încredere în propriile noastre puteri și să încercăm și să tot perseverăm până vom vedea rezultate care vor veni în foarte scurt timp.

Personal cred că toți jucătorii de tenis de masă știu să lovească în toate mingile primite de la adversar, fie cu efect puternic fie mingi care par a fi grele sau câteodată imposibile, însă ei se concentrează atât de mult pe gândurie negative încât le este imposibil să vadă cate mingi bune au realizat (acele mingi bune participă la creștere chiar dacă nu sunt percepute). 

Văd cum după trei sau mai multe topspinuri de calitate, al patrulea topspin lovește puțin fileul, iar reacția este concentrată numai pe acel topspin greșit, uitând foarte ușor de cele trei calitative. Dacă ar fi să fim corecți și realiști cu noi înșine am putea realiza că acel punct pierdut este un câștig, căci trei mingi bune contra una mai puțin bună este o realizare care pe viitor se perfecționează. Este greu de înteles acest proces, deoarece el nu caută câștiguri de puncte, seturi și meciuri ci mai degrabă este un proces de încredere, perseverență, disciplină, etc., care nu ține cont de adversar ci munai de propria persoana, de propriile decizii, de propriile forțe. 


VĂ MULȚUMESC

luni, 4 aprilie 2022

IMAGINAȚIA ESTE TOTUL ÎN TENISUL DE MASĂ?

 Cum ne putem crea un avantaj?


Creierul funționează cu energie. Trebuie să ne gândim ca la smartphone-ul nostru. Când era nou nouț, era foarte rapid și eficient, bateria rezista mult timp, funcționează exemplar. Apoi, începând să descărcăm tot felul de aplicații, poze, filmări și umplem memoria telefonului, acum raspunde lent, iar bateria se descarcă mai repede și nimic nu mai funcționează ca atunci când era nou.

 

Creierul nu este cu mult diferit, dar în loc să fie încărcat cu selfie-uri și filmulețe cu pisici, încetinește din cauza alimentelor nepotrivite pe care le consumăm și a altor factori de mediu. Când auzim de toxine, cei mai mulți dintre noi ne gândim la otravă și cu siguranță există substanțe chimice otrăvitoare care inhibă funcțiile creierului. Neurotoxinele distrug sau deteriorează celulele cerebrale și slabesc capacitatea acestora de a produce energie.

Anumite alimente, produse din mediul înconjurător, tipuri de lumină și chiar unele forme de exercițiu fizic îți pot slabi creierul. Acestea nu ne omoară - cel puțin nu la început -, dar ne mănâncă energia (durata  de viață a bateriei). Creierul are nevoie de multă energie pentru a funcționa bine, folosește până la 20 % din energia totală a corpului.


Corpul își ia această energie din organism, organismul este cel care o produce. În fiecare celulă din corp există cel puțin câteva sute de descendenți minusculi ai bacteriilor, numiți MITOCONDRII. Energia de care avem nevoie este creată în acești mitocondrii și am fi uimiți să aflăm cât de importanți sunt aceștia pentru calitatea vieții noastre. Ca să înțelegem mai bine, dacă acești mitocondrii nu ar mai produce energie pentru câteva secunde, am muri. De numărul și eficiența și puterea lor depinde dacă vom suferi la un moment dat de boli degenerative, de reducerea capacității intelectule, etc.

Orice celulă din corp nu poate stoca energie mai mult de câteva secunde. Corpul trebuie să o producă permanent la cerere și nu are cum să știe cât de mare va fi cererea. Cortexul prefrontal (partea superioară a creierului) are cele mai multe mitocondrii. Creierul este primul care are acces la energia mitocondrială, iar ochii și inima vin imediat după.

 

 Primul simptom că mitocondriile sunt suprasolicitate este oboseala. Oboseala omoară performanța, provoacă pofte, proastă dispoziție, confuzie, uitare și dificultăți de concentrare. Nu este un eșec moral, este o problemă de furnizare a energiei.

Concluzia de final este că trebuie să avem în vedere antrenamentul care se împarte in mai multe ramuri în tenisul de masă. de exemplu antremanentul: la masa de tenis, la sala de forță si antrenamentul psihologic. Dacă unul din acestea este omis, atunci performarea noastră va fi foarte deficitară.

Sentimentul de bine apare când tot organismul nostru merge în parametri optim. Simțindu-ne bine este modul in care ne dăm seama că suntem în cea mai bună formă.

 

miercuri, 5 ianuarie 2022

DUMURI DE URMAT

CUM SĂ NE DESCURCĂM ȘI CE DECIZII LUĂM CÂND VEDEM ȘI RECUNOAȘTEM SPIN-UL 





    Odată ce am "citit" destul de bine, tipul și cantitatea spinului care a fost imprimat mingii, care se îndreată către noi, următoarea prioritate este să decidem cum vom proceda în continuare. 
    Cu cât mai mult timp petreci în sala de tenis, practicând situații de joc inteligente, cu atât procesul de învățare va fi mai eficient. Abilitatea de a stăpâni spinul (efectul) adversarului este o artă în sine.

 Aici putem observa câteva exemple care ne pot ajuta să învățăm mai rapid stăpânirea spinului eficient:


  1. Dacă adversarul atacă mingea cu topspin, mingea va agăța cauciucul paletei noastre și se sări în sus mai mult decât în mod normal. Cu cât mai mult topspin imprimat minii, cu atât mingea va sări mai sus. 
    Putem contracara acest lucru înclinând paleta spre înainte, ținând paleta foarte lejer în mână (majoritatea jucătorilor strâng mânerul paletei). Aceasta se numește închiderea rachetă. Cu cât mai mult topspin imprimat mingii, cu atât mai mult ar trebuie să închidem paleta. Putem pune în practică acest procedeu cu ajutorul unui coleg care va ataca toate mingile într-o direcție prestabilită.  

  2. Backspin-ul sau mingea tăiată este ceva foarte asemănător topspinului, numai că efectul mingii este invers (în jos). Putem contracara acest lucru deschizând planul paletei, ținând paleta foarte lejer în mână (majoritatea jucătorilor strâng mânerul paletei). Cu cât mai mult backspin imprimat mingii, cu atât mai mult ar trebuie să deshidem paleta. 

     
  3. Side-spinul (efectul lateral) va face ca la contactul cu paleta, mingea să se deplaseze spre stânga sau spre dreapta in funcție de efectul imprimat mingii. Dacă efectul se curbează spre dreapta atunci săritura mingii după contactul cu paleta va fi de asemenea înspre dreapta, iar în stânga la fel va sări în stânga.  

     Dacă mingea se curbează spre stânga sau dreapta noastră, ne putem ajusta pentru asta, îndoind puțin încheietura mâinii, ținând paleta foarte delicat, astfel încât paleta aproape că nu lovește mingea ci o direcționează spre centru, unde vom fi mai siguri că va atinge masa adversarului. Cu cât avem de a face cu mult efect lateral cu atât mâna va fi mai delicată adică nu vom strânge paleta deloc.


luni, 3 ianuarie 2022

CUM FOLOSIM SPINUL?

Armele în tenisul de masă

    Spinul este "inima și sufletul" tenisului de masă modern și din fericire nu durează mult învățarea unor lovituri simple cu spin. Stăpânirea lui poate dura multă vreme iar practica durează chiar și ani, și poate crea probleme serioase adversarilor. Reprezintă o armă veritabile care trebuie învățată, consolidată și perfecționată pentru a o putea folosi. 
    


  •      Pentru a lovi puternic și rapid dintr-o minge joasă, folosim topspin. Dacă mingea se ridică peste fileu puțin mai mult, atunci putem lovi mai drept și cu mai puțin spin. Dacă mingea este foarte joasă, va trebui să sacrificăm din viteză în favoarea spinului, ca mingea să se poată ridica și trece peste fileu, pe partea de joc a adversarului.
  •       Putem lovi mingea cu side-spin pentru a putea pune adversarul în dificultate, creând spin care va fi greu de citit. Totodata, vrând să lovim mingea cu side-spin (spin lateral), există șanse mari de a rata lovitura. Dacă totuși dorim să stăpânim aceasta lovitură, va trebui acordată o atenție mai mare comparativ cu topspinul clasic.
  •           Pentru a lovi mingea care este scurta și joasă, trebuie să ne folosim de spin pentru a ajuta mingea să trecă de fileu și penru a putea intra în atac. Acest procedeu de atac se numește "flick" și este un procedeu care este dependent de spin. 
  • O altă soluție pentru lovirea mingii scurte și joase care nu ne oferă mult spațiu de manevră, este imprimarea mingii back-spin sau cum spun jucătorii: "tăiem" mingea scurt, în așa fel încât adversarul să nu inițieze atac. 
  •